Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μακρόν: Η εποχή της «γαλλικής Αφρικής» έχει παρέλθει

Μακρόν: Η εποχή της «γαλλικής Αφρικής» έχει παρέλθει

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε σήμερα πως η εποχή της «γαλλικής Αφρικής» έχει παρέλθει και πως η Γαλλία είναι πλέον ένας «ουδέτερος συνομιλητής» σε αυτή την ήπειρο.

Ο κ. Μακρόν μιλώντας στη γαλλική κοινότητα στη Γκαμπόν ξεκαθάρισε ότι «η εποχή της Françafrique έχει παρέλθει για τα καλά και έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν στον ίδιο ρυθμό με μας όταν διαβάζω, ακούω, βλέπω ότι κάποιοι αποδίδουν στη Γαλλία προθέσεις που δεν έχει, που δεν έχει πια».

Πρόσθεσε πως «φαίνεται ακόμη επίσης ότι περιμένουν από εκείνην τοποθετήσεις που αρνείται να λάβει και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Στην Γκαμπόν, όπως και αλλού, η Γαλλία είναι ένας ουδέτερος συνομιλητής που μιλά σε όλο τον κόσμο και ο ρόλος της οποίας δεν είναι να επεμβαίνει στους διαλόγους της εσωτερικής πολιτικής».

Η αντιπολίτευση της Γκαμπόν κατηγόρησε τις τελευταίες ημέρες τον Γάλλο πρόεδρο ότι “χρίζει” τον πρόεδρο Αλί Μπόνγκο πραγματοποιώντας την επίσκεψη αυτή στη Λιμπρβίλ εν μέσω εκλογικής χρονιάς στην Γκαμπόν.

“Δεν ήρθα να χρίσω κανέναν. Ήρθα να δείξω τη φιλία και τον σεβασμό μου σε μια χώρα και έναν αδελφό λαό”, ξεκαθάρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε μιλήσει τη Δευτέρα σε ομιλία στο Παρίσι το τέλος της γαλλικής “πίσω αυλής” στη δυτική Αφρική και είχε καλέσει για νέες συμπράξεις στην ήπειρο, μακριά από σκοτεινούς δεσμούς και την υποστήριξη σε ηγέτες κληρονόμους της περιόδου της ανεξαρτησίας και εγγενείς στη “Françafrique”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις