Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μακρόν: Νέο επεισόδιο στην Ολλανδία με διαδηλωτή να κινείται εναντίον του Γάλλου προέδρου

Μακρόν: Νέο επεισόδιο στην Ολλανδία με διαδηλωτή να κινείται εναντίον του Γάλλου προέδρου
Twitter

Και δεύτερο επεισόδιο στην Ολλανδία με διαδηλωτή να κινείται εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν. Ο δράστης χρειάστηκε να ακινητοποιηθεί στο έδαφος από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του Γάλλου προέδρου.

Δεν εκτυλίσσεται ανέφελα η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες, Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023) ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία. Διαδηλωτής που κατευθυνόταν τρέχοντας προς Γάλλο πρόεδρο ακινητοποιήθηκε από την προσωπική φρουρά του Μακρόν.

Το επεισόδιο αυτό, το δεύτερο μέσα σε 24 ώρες, σημειώθηκε τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος έφτανε για μία εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη του Άμστερνταμ. Ως γνωστόν, χθες (11.04.2023), η ομιλία του Μακρόν στη Χάγη διακόπηκε από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των Γάλλων.

Ο διαδηλωτής τραγουδούσε, στα γαλλικά αλλά με ξενική προφορά, ένα στιχάκι που φωνάζουν οι διαδηλωτές στη Γαλλία: «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, ακόμη κι αν δεν το θέλει ο Μακρόν, είμαστε εδώ»!

https://twitter.com/lcensur/status/1646170717384212485?s=20

Η οργή ενάντια στον νόμο για το συνταξιοδοτικό, με τον οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις εκδηλώσεις που παρίσταται ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Χθες, Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, ένας διαδηλωτής διέκοψε την ομιλία του Μακρόν, φωνάζοντας «η γαλλική δημοκρατία χάθηκε»!

 

Στη Γαλλία, τα συνδικάτα σχεδιάζουν άλλο ένα 24ωρο πανεθνικών κινητοποιήσεων για αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων διαφωνεί με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στηρίζει τις διαμαρτυρίες.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας αναμένεται να αποφανθεί τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου εάν ο νόμος και ο τρόπος με τον οποίο πέρασε, τηρεί τις συνταγματικές διατάξεις ή αν η αντιπολίτευση μπορεί να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για να οργανώσει δημοψήφισμα εναντίον του.

Εάν το Συμβούλιο δώσει το «πράσινο φως», ο νόμος θα δημοσιευτεί και θα τεθεί σε εφαρμογή. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θέλει να τεθεί σε ισχύ πριν από τα τέλη του 2023.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις