Κόσμος

Μακρόν: Η στρατιωτική δέσμευση στη Συρία θα τελειώσει όταν τελειώσει ο πόλεμος κατά του ISIS

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν απολύτως ότι η στρατιωτική δέσμευσή τους στη Συρία «θα τελειώσει την ημέρα που ο πόλεμος κατά του Νταές θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Έχουμε έναν και μοναδικό στρατιωτικό σκοπό: τον πόλεμο κατά του ISIS» (αγγλικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή Νταές), δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του Νταές και θα τελειώσει την ημέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του Νταές. Η Γαλλία έχει την ίδια θέση», διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν αναφέρθηκα σε καμία αλλαγή χθες» [στη θέση των ΗΠΑ], επέμεινε.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε από το BFMTV και το Mediaport, ο Μακρόν είπε πως η Γαλλία «έπεισε» τον Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει πως θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, ότι «πρέπει να μείνει μακροπρόθεσμα» στη Συρία.

Μερικές ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και ότι ο Τραμπ θέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν το ταχύτερο δυνατό και «να συντρίψουν πλήρως τον ISIS».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν από κοινού πλήγματα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Κι όμως, ναι, έχω δίκιο που λέω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή αποφάσισαν μαζί μας αυτή την επέμβαση, αντιλήφθηκαν πλήρως πως η ευθύνη μας εκτείνεται πέρα από τον πόλεμο εναντίον του Νταές και πως υπάρχει και μια ανθρωπιστική ευθύνη επί του εδάφους και μια ευθύνη να οικοδομηθεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε σήμερα ο Μακρόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Με «μυστική» επιχείρηση οι Αμερικανοί περνούν καθημερινά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της «μυστικής» επιχείρησης, περίπου 15 έως 20 τάνκερ διασχίζουν κάθε βράδυ τα Στενά του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα νότιο θαλάσσιο πέρασμα κοντά στις ακτές του Ομάν
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ξανά στη Βρετανία: Το παρασκήνιο της επιστροφής και ο ενθουσιασμός του βασιλιά Καρόλου
Τον Μάιο του 2025 ο πρίγκιπας Χάρι είχε δηλώσει στο BBC την επιθυμία του «να συμφιλιωθεί» με την οικογένειά του, λέγοντας ότι είναι «πραγματικά λυπηρό που δεν μπορώ να δείξω την πατρίδα μου στα παιδιά μου»
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν 5
Κατς κατά Ερντογάν: Σέρνει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Συρία – Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλήσει την ασφάλειά μας
«Είναι προτιμότερο ο Ερντογάν να συνεχίσει να εκφωνεί κενές, παραληρητικές ομιλίες κατά του Ισραήλ στο τουρκικό κοινοβούλιο, παρά να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του»
Ο Ίσραελ Κατς