Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

Μάλι: Η στρατιωτική χούντα κλιμακώνει την κόντρα με την Γαλλία – Απελαύνει τον πρεσβευτή της

Μάλι: Η στρατιωτική χούντα κλιμακώνει την κόντρα με την Γαλλία – Απελαύνει τον πρεσβευτή της

Οι αρχές του Μάλι όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας, σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

“Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μάλι ενημερώνει την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι σήμερα (…) ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Μπαμακό, η εξοχότητά του Ζοέλ Μεγέρ, κλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας ο οποίος του γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης που τον καλεί να εγκαταλείψει την εθνική επικράτεια εντός 72 ωρών”, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές του Μάλι αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή λόγω των πρόσφατων “εχθρικών” δηλώσεων Γάλλων αξιωματούχων σε βάρος τους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Μάλι και τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στο Μάλι και στο Σαχέλ από το 2013.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς αφότου οι συνταγματάρχες κατέλαβαν με τη βία τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί από το 2012 σε βαθιά πολιτική κρίση και κρίση ασφάλειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις