Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ

Μάλτα
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην κατοικία του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά σχετικά με μια συμφωνία που σύναψε η κυβέρνησή του, η οποία ανέθεσε τη διαχείριση τριών κρατικών νοσοκομείων στον ελάχιστα γνωστό όμιλο Vitals Global Healthcare το 2016.

Ο Μουσκάτ επιβεβαίωσε την έρευνα της αστυνομίας σε μία ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας ότι αστυνομικοί εμφανίστηκαν για να ερευνήσουν το σπίτι του στις 7 το πρωί και κατέσχεσαν επίσης το κινητό του τηλέφωνο καθώς και αυτά της συζύγου και των έφηβων κορών του.

Η εφημερίδα Times of Malta ανέφερε τον Νοέμβριο πώς ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 60.000 ευρώ από την Accutor AG, μια ελβετική εταιρεία που συνδέεται με τον αμερικανικό όμιλο Steward Health Care, ο οποίος ανέλαβε τη σύμβαση με τα νοσοκομεία από τη Vitals Global Healthcare το 2018.

Οι εικαζόμενες πληρωμές έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα για διαφθορά, αλλά ο Μουσκάτ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διέπραξε καμία αξιόμεπτη πράξη.

«Πληρώθηκα για συμβουλευτική εργασία που διεξήχθη μετά την αποχώρησή μου από την εξουσία, εργασία που δεν ήταν συνδεδεμένη με τη Μάλτα είτε με νοσοκομεία και ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και επί της οποίας πλήρωσα φόρο», υποστήριξε σήμερα.

Οι Times of Malta ανέφεραν ότι η αστυνομία για περισσότερες από τρεις ώρες βρισκόταν μέσα στην κατοικία του Μουσκάτ στο χωριό Μπουραράντ, στο βόρειο τμήμα της Μάλτας.

Η Μάλτα και ο «ξαφνιασμένος» πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν «ξαφνιάστηκε ιδιαίτερα» από την έρευνα, καθώς τον είχαν ενημερώσει ότι ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης και δικηγόρος φέρεται να έκανε αναφορές για την έρευνα τις προηγούμενες ημέρες. Η έρευνα, είπε, ήταν «άσκοποι θεατρινισμοί» και το γεγονός ότι κατασχέθηκαν ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα των έφηβων κοριτσιών του ήταν υπερβολικό.

Συμπλήρωσε ότι μόλις βγήκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο η ιστορία για τις πληρωμές που είχε λάβει, είχε ετοιμάσει έναν φάκελο με έγγραφα, έτοιμο να παραδώσει σε έναν δικαστή, και το έκανε μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία. Η αστυνομία δεν σχολίασε.

Ο Μουσκάτ παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 αφού τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι αυτός και ο προσωπάρχης του είχαν στενή φιλία με τον ισχυρής επιρροής επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ, ο οποίος αναμένει να δικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει συνδεθεί με την υπόθεση της δολοφονίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις