Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μανδύας κάνει τους ανθρώπους αόρατους

Μανδύας κάνει τους ανθρώπους αόρατους

Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα ο μανδύας που έκανε αόρατο τον Χάρι Πότερ.

Επιστήμονες στον Καναδά δημιούργησαν έναν μανδύα ικανό να κάνει εντελώς αόρατο ένα αντικείμενο για πρώτη φορά ακόμα και σε φυσικό φως.

Παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει επειδή δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε όλα τα μήκη κύματος του φωτός.

Ο συγκεκριμένος μανδύας είναι διαφορετικός επειδή λειτουργεί με την ακύρωση του αποτυπώματος που αφήνει ένα αντικείμενο όταν το διαπερνά ένα κύμα φωτός.

Οι ενέργειες ορισμένων χρωμάτων μετατοπίζονται από ένα φύλλο οπτικών ινών καθώς πέφτουν στο αντικείμενο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κύμα που φτάνει στον παρατηρητή να είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο με το κύμα στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα το αντικείμενο πίσω από τον μανδύα να είναι αόρατο ακόμα και στο φως της μέρας.

Μανδύας κάνει τα πάντα αόρατα

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για αεροσκάφη με ανιχνευτές ραντάρ.

Ο μανδύας λειτουργεί με την επιλεκτική μεταφορά ενέργειας από ορισμένα χρώματα του φάσματος σε άλλα. Με την αντιστοίχιση του χρώματος που απαιτείται για την κάλυψη της αντανάκλασης από το αντικείμενο, ο μανδύας το καθιστά αόρατο.

Έτσι για παράδειγμα αν το αντικείμενο είναι πράσινο, ο μανδύας θα μετατρέψει οποιοδήποτε μήκος κύματος πράσινου φωτός σε μπλε για να αποκρύψει την παρουσία του πράσινου αντικειμένου.

“Η δουλειά μας αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση του μανδύα που κάνει τα αντικείμενα αόρατα χωρίς ανιχνεύσιμη παραμόρφωση” σημειώνει ο καθηγητής Jose Azana.

Πηγή: Dailymail

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις