Κόσμος

Μαραθώνιες οι συνομιλίες Ρούμπιο – Λαβρόφ στο Ριάντ για την Ουκρανία – Φτιάχνει κλίμα η Μόσχα με διφορούμενες δηλώσεις

Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι αλλά με αστερίσκους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επί δυόμισι ώρες συζητούσαν για την Ουκρανία στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ στο πρώτο μέρος της συνάντησής τους.

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας στις οποίες δεν συμμετέχουν ούτε η ενδιαφερόμενη χώρα ούτε όμως και εκπρόσωπος από την ΕΕ, διακόπηκαν για 15 λεπτά και άρχισαν ξανά και αυτή την ώρα (13.00) είναι και πάλι σε εξέλιξη με την μορφή του γεύματος εργασίας. 

Ταυτόχρονα η Ρωσία δημιουργούσε κλίμα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν χρειαστεί αλλά όπως πρόσθεσε: «Η νομική βάση των συμφωνιών χρειάζεται συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας επίσης σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν το βλέπει αυτό ως απειλή για την ασφάλειά της.

«Αυτό είναι το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας. Μιλάμε για ολοκλήρωση και οικονομικές διαδικασίες, και εδώ, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τίποτα σε καμία χώρα. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», λέει ο Πεσκόφ.

Αλλά – προφανώς αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε: «η στάση μας σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την άμυνα ή τις στρατιωτικές συμμαχίες είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα εκεί και είναι γνωστό σε όλους».

Γιατί η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019 για πενταετή θητεία η οποία επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Η νομοθεσία της Ουκρανίας για τον στρατιωτικό νόμο, απαγορεύει συγκεκριμένα τις προεδρικές, κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι παρέμεινε, ενώ η Ρωσία λέει ότι η θητεία του έχει λήξει. Στην Ουκρανία, ωστόσο, οι εκκλήσεις για προεδρικές εκλογές είναι σπάνιες και ακόμη και οι βασικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι λένε ότι θα ήταν δύσκολο να οργανωθούν και μπορεί ενδεχομένως να χειραγωγηθούν από τη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαρμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν