Κόσμος

Μάριο Ντράγκι για το Σύμφωνο Σταθερότητας: «Δεν είναι ρεαλιστικό» να επιμείνουμε σε ξεπερασμένους κανόνες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην ανάγκη αλλαγής των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε χαρακτηριστικά:

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια “ιδέα” (για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, σ.σ.) η οποία θα περιέχει τις προτάσεις όλων των χωρών του Ευρώ και ίσως ολόκληρης της Ένωσης, θα πρέπει να το εξακριβώσουμε.

Ο στόχος είναι να βρεθεί συναίνεση επί μια σειράς κανόνων. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄όλο το 2022. Είναι λίγο πρώιμο να πούμε -λεπτομερώς- τι ακριβώς θα κάνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος.

Ακόμη καλύτερα, το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με την σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεωρώ κάτι το μη ρεαλιστικό.

Θα αρχίσει μια φάση προβληματισμού και επεξεργασίας και στην συνέχεια θα φτάσουμε σε μια κοινή απόφαση. Μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις απόψεων μεταξύ των διαφόρων χωρών και αυτό αποτελεί, φυσικά, μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιταλικού τύπου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «θεωρεί ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον καγκελάριο και ολόκληρη την νέα κυβέρνηση». Σε ότι αφορά το σύνολο της Ευρώπης, πρόσθεσε ότι «τομείς όπως εκείνος της υγείας -με τους εμβολιασμούς- και των κλιματολογικών αλλαγών, δείχνουν ότι είναι αναγκαία η παρουσία του δημοσίου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας του. Βάσει των προβλέψεων της κυβέρνησής του για την φετινή χρονιά, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 9,4% και εκείνη χρέους/ΑΕΠ στο 153,5%. Πέρυσι, είχε ανέλθει στο 155,6%.

«Είναι σαφές ότι το χρέος θα μπορέσουμε να το μειώσουμε με την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ακόμη πως η Ιταλία ως προεδρεύουσα του G20 θα διοργανώσει στις 12 Οκτωβρίου έκτακτη σύνοδο για το Αφγανιστάν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού