Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαριούπολη: Προσπαθούν να απεγκλωβίσουν αμάχους από τα ερείπια του θεάτρου

Μαριούπολη: Προσπαθούν να απεγκλωβίσουν αμάχους από τα ερείπια του θεάτρου

Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Μαριούπολη στο θέατρο στο οποίο σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές είχαν βρει καταφύγιο γυναίκες και παιδιά και βομβαρδίστηκε από ρωσικό μαχητικό παρά το γεγονός ότι υπήρχε σήμανση ότι εντός του είναι παιδιά! 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την περιοχή, στην οποία έχουν μείνει από ξένους δημοσιογράφους μόνο δυο από το AP, διασώστες είναι στα ερείπια και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.  

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ χαρακτήρισε «τέρας» τον πιλότο που βομβάρδισε το θέατρο ενώ ήταν σε γνώση του το γεγονός ότι υπήρχαν μέσα παιδιά.

Σημειώνεται ότι η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη στις δυο άκρες του κτιρίου για να φαίνεται και από ψηλά.

“Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε “ψέμα” τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία βομβάρδισε το θέατρο.

Επανέλαβε τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ στο περιοδικό Forbes Ukraine.

“Ενας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια”, είπε στη συνέντευξή του.

Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος.

“Αλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν”, σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. “Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο”, τόνισε.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν αμάχους σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πόλη — η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους– να παραδοθεί.

Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει: “Μια μητέρα παίρνει τηλέφωνο, δεν φωνάζει, δεν απευθύνει κατηγορίες, ρωτάει ήρεμα: ‘Κρατάω αγκαλιά το παιδί μου, λιμοκτονεί, τι να κάνω;’. Και δεν έχεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα”.

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη με περίπου 6.500 ιδιωτικά οχήματα κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Μολαταύτα, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις