Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μαρκ Ζαχάροφ: Αντίο στον “τελευταίο των Μοϊκανών”!

Μαρκ Ζαχάροφ
Φωτογραφία από: Youtube

Η Ρωσία είπε το τελευταίο “αντίο” στον διάσημο Ρώσο σκηνοθέτη Μάρκ Ζαχάροφ, τον «τελευταίο των Μοϊκανών». Η ζωή και το “στίγμα” του.

Η Μόσχα αποχαιρέτισε σήμερα τον Μαρκ Ζαχάροφ έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ρωσικού θεάτρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.

Ο διευθυντής του θεάτρου «Λενκόμ» Μαρκ Βαρσαβέρ είχε χαρακτηρίσει τον Μαρκ Ζαχάροφ «τον τελευταίο των Μοϊκανών» στο χώρο του Θεάτρου

Στην κηδεία του, που έγινε στο νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι της Μόσχας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι , ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, η Νάινα Γέλτσιν, χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πρώην προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, ο διάσημος Ρώσος θεατρικός σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και πολλοί άλλοι.

Ο Μαρκ Ζαχάροφ το 1973 έγινε κύριος σκηνοθέτης του θεάτρου της Μόσχας γνωστού ως Θέατρο της Λενινιστικής Κομσομόλ, το οποίο από το 1990 ονομάζεται θέατρο «Λενκόμ» .

Στα 45 χρόνια της καλλιτεχνικής του δράσης, ο Ζαχάροφ ανέβασε περισσότερα από 45 θεατρικά έργα, ενώ ως σκηνοθέτης κινηματογράφου δημιούργησε τις ταινίες «Οι δώδεκα καρέκλες», «Το συνηθισμένο Θαύμα», «Αυτός ο Μυγχάουζεν» και άλλες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στις καλύτερες κινηματογραφικές του ρωσικού κινηματογράφου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης παραγόντων του Θεάτρου της Ρωσίας, ηθοποιός Αλεξάντρ Καλιάγκιν, αναφερόμενος στον Ζαχάροφ είπε ότι υπήρξε ένας μεγάλος σκηνοθέτης και έναν αξιόλογος Ρώσος , ο οποίος εργάζονταν για το ρωσικό θέατρο έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Ο διευθυντής της ρωσικής κινηματογραφικής εταιρείας Mosfilm Κάρεν Σαχναζάροφ είπε ότι ο Ζαχάροφ κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογα έργα τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματόγραφο και επισήμανε ότι ήταν ο μοναδικός θεατρικός σκηνοθέτης ο οποίος κατάφερε να κάνει επιτυχίες και στον κινηματογράφο. «Το θέατρό του επί δεκαετίες καθόριζε το κλίμα στην ρωσική θεατρική σκηνή και τους βασικούς δρόμους ανάπτυξης της», δήλωσε ο Σαχναζάροφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις