Κόσμος

Μαρκ Ζαχάροφ: Αντίο στον “τελευταίο των Μοϊκανών”!

Η Ρωσία είπε το τελευταίο "αντίο" στον διάσημο Ρώσο σκηνοθέτη Μάρκ Ζαχάροφ, τον «τελευταίο των Μοϊκανών». Η ζωή και το "στίγμα" του.

Η Μόσχα αποχαιρέτισε σήμερα τον Μαρκ Ζαχάροφ έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ρωσικού θεάτρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.

Ο διευθυντής του θεάτρου «Λενκόμ» Μαρκ Βαρσαβέρ είχε χαρακτηρίσει τον Μαρκ Ζαχάροφ «τον τελευταίο των Μοϊκανών» στο χώρο του Θεάτρου

Στην κηδεία του, που έγινε στο νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι της Μόσχας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι , ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, η Νάινα Γέλτσιν, χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πρώην προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, ο διάσημος Ρώσος θεατρικός σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και πολλοί άλλοι.

Ο Μαρκ Ζαχάροφ το 1973 έγινε κύριος σκηνοθέτης του θεάτρου της Μόσχας γνωστού ως Θέατρο της Λενινιστικής Κομσομόλ, το οποίο από το 1990 ονομάζεται θέατρο «Λενκόμ» .

Στα 45 χρόνια της καλλιτεχνικής του δράσης, ο Ζαχάροφ ανέβασε περισσότερα από 45 θεατρικά έργα, ενώ ως σκηνοθέτης κινηματογράφου δημιούργησε τις ταινίες «Οι δώδεκα καρέκλες», «Το συνηθισμένο Θαύμα», «Αυτός ο Μυγχάουζεν» και άλλες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στις καλύτερες κινηματογραφικές του ρωσικού κινηματογράφου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης παραγόντων του Θεάτρου της Ρωσίας, ηθοποιός Αλεξάντρ Καλιάγκιν, αναφερόμενος στον Ζαχάροφ είπε ότι υπήρξε ένας μεγάλος σκηνοθέτης και έναν αξιόλογος Ρώσος , ο οποίος εργάζονταν για το ρωσικό θέατρο έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Ο διευθυντής της ρωσικής κινηματογραφικής εταιρείας Mosfilm Κάρεν Σαχναζάροφ είπε ότι ο Ζαχάροφ κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογα έργα τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματόγραφο και επισήμανε ότι ήταν ο μοναδικός θεατρικός σκηνοθέτης ο οποίος κατάφερε να κάνει επιτυχίες και στον κινηματογράφο. «Το θέατρό του επί δεκαετίες καθόριζε το κλίμα στην ρωσική θεατρική σκηνή και τους βασικούς δρόμους ανάπτυξης της», δήλωσε ο Σαχναζάροφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID