Κόσμος

Μάρκο Ρούμπιο για Ουκρανία: «Για να τερματιστεί οποιαδήποτε σύγκρουση, πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπαινίχθηκε ρόλο για την ΕΕ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να το κάνει αυτό, που μπορεί ακόμη και να φέρει τους ανθρώπους κοντά για να αρχίσουν να μιλούν γι’ αυτό με σοβαρό τρόπο, είναι ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο μετά την 4ωρη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για την Ουκρανία.

«Το δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι, προκειμένου να τερματιστεί μια σύγκρουση, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν πρέπει να αισθάνονται καλά με αυτό που πρόκειται να γίνει», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.

Η σημερινή συνάντηση ήταν «το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού», είπε ακόμα και σημείωσε ότι: «για να τερματιστεί οποιαδήποτε σύγκρουση, πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές, αλλά θα ήταν λάθος να τις προκαθορίσουμε».

Ο Ρούμπιο υπαινίχθηκε έναν ρόλο για την ΕΕ, λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλα μέρη που έχουν κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι στο τραπέζι κάποια στιγμή, επειδή έχουν και κυρώσεις που έχουν επιβληθεί».

«Ο στόχος είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση με τρόπο δίκαιο, διαρκή, βιώσιμο και αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πώς μοιάζει αυτό; Λοιπόν, αυτό θα είναι το θέμα της συνεχιζόμενης δέσμευσης», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Τι συμφώνησαν 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες στη Σαουδική Αραβία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συμφωνήθηκε:

Να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα των αντίστοιχων αποστολών στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε διπλωματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν και λειτουργούν κανονικά», είπε.

«Θα διορίσουμε μια ομάδα υψηλού επιπέδου από την πλευρά μας για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να εργαστεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Να αρχίσουμε να συζητάμε, να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε τόσο τη γεωπολιτική όσο και την οικονομική συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

«Οι πέντε από εμάς που ήμασταν εδώ σήμερα… θα παραμείνουν δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία για να βεβαιωθούν ότι προχωρά με παραγωγικό τρόπο».

Τα πέντε άτομα στα οποία αναφέρθηκε ο Ρούμπιο ήταν ο ίδιος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Βίτκοφ, καθώς και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο προεδρικός βοηθός Γιούρι Ουσακόφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη