Κόσμος

Μαθουσάλες του πλανήτη οι Ισπανοί! Έριξαν από το θρόνο τους Ιάπωνες!

Άλλαξαν χέρια τα σκήπτρα της παγκόσμιας μακροζωίας. Τα κρατούν πλέον οι Ισπανοί, κατεβάζοντας από την 1η θέση τους Ιάπωνες.

Από την Άπω Ανατολή στην Ιβηρική οι Μαθουσάλες του κόσμου, που είναι πια Ισπανοί!

Για πρώτη φορά η Ισπανία αναρριχάται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας της μακροζωίας, αφήνοντας στη 2η θέση τη χώρα του “ανατέλλοντος ηλίου”, την Ιαπωνία.

Αμερικανική έρευνα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τους λαούς που ζουν περισσότερο, ενισχύοντας τα πορίσματα διατροφικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία η μεσογειακή κουζίνα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Ισπανοί για… μια ζωή!

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση “Lancet”.

Έλαβε υπόψη τα δεδομένα από το σχέδιο Παγκόσμιου Φόρουμ των Ασθενειών (2016) καθώς και τις επιπτώσεις νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, ο ιός HIV / AIDS και ο καρκίνος, αλλά και παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της κακής διατροφής και του καπνίσματος.

Το 2016, το προσδόκιμο ζωής των Ισπανών ήταν 82,9 χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, το 2040 ο μέσος όρος ζωής τους θα ανέλθει στα 85,8 έτη.

Πρόκειται για το υψηλότερο μέχρι τώρα προσδόκιμο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο με τους Ιάπωνες να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής: Από τα 82,9 χρόνια που ήταν το 2016 ο μέσος όρος ζωής τους, το 2040 θα φθάσει τα 85,7 έτη.

Μετά τους Ισπανούς και τους Ιάπωνες στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την μακροζωία βρίσκονται οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με 85,4 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο. Ακολουθούν οι Ελβετοί με 85,2 έτη.

Λίγα χρόνια και (μακάρι να είναι…) καλά

Ουραγοί τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπου η εκτίμηση για το μέσο όρο ζωής μέχρι το 2040 είναι τα 65 χρόνια. Υπάρχουν περιοχές της Νότιας Αφρικής που αγγίζουν ακόμη μικρότερο προσδόκιμο (57,3 έτη).

Αξιοσημείωτη είναι η κατρακύλα των ΗΠΑ: από την 43η θέση που είχαν το 2016 ολισθαίνουν στην 64 το 2040, με προσδόκιμο ζωής τα 79,8 χρόνια.

Αντιθέτως, η Συρία κάνει την έκπληξη: το 2016 το προσδόκιμο ζωής ήταν 68,6 χρόνια ενώ το 2040 αναμένεται να φθάσει τα 78,6έτη, σκαρφαλώνοντας από την 137η θέση στην 80ή.

Η Ισπανία είναι μια από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχει άρτια υγειονομική περίθαλψη. Το σύστημα υγείας της κατατάσσεται ως το έβδομο καλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι 10 πρώτοι:

Με βάση την πρόβλεψη για το προσδόκιμο ζωής για το 2040:

1. Ισπανία (85,8 έτη)

2. Ιαπωνία (85,7 έτη)

3. Σιγκαπούρη (85,4 έτη)

4. Ελβετία (85,2 έτη)

5. Πορτογαλία (84,5 έτη)

6. Ιταλία (84,5 έτη)

7. Ισραήλ (84,4 έτη)

8. Γαλλία (84,3 έτη)

9. Λουξεμβούργο (84,1 έτη)

10. Αυστραλία (84,1 έτη)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το καθολικό μπλακ άουτ στην Ισπανία έδειξε γιατί οι προφητικές «οδηγίες επιβίωσης» της ΕΕ αποδείχθηκαν σημαντικές
Η Ευρωπαία Επίτροπος Πρόληψης Κρίσεων ζητά από τους πολίτες να κουβαλούν πάντα χρήματα πάνω τους καθώς η τραπεζική κάρτα, σε στιγμές κρίσης, θα είναι απλά ένα κομμάτι πλαστικό
Γυναίκα ψωνίζει στο σκοτάδι
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον