Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό φορτηγό πλοίο

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό φορτηγό πλοίο
Reuters Αρχείο

Πολεμικό πλοίο της Ρωσίας εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι το πρώτο ανάλογο συμβάν από την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών τον περασμένο μήνα.

Το τουρκικό φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου (σ.σ. νησιωτική χώρα στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό) έπλεε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας με κατεύθυνση προς Βορρά, όταν δέχτηκε τα προειδοποιητικά πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου, αργά το βράδυ της Κυριακής (13.08.2023).

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, το πλοίο περιπολίας «Vasily Bykov» έβαλλε με προειδοποιητικά πυρά κατά του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Sukru Okan», επειδή ο πλοίαρχος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σταματήσει τον πλου και να δεχθεί επιθεώρηση.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, το πλοίο κατευθυνόταν προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαΐλ. Τα στοιχεία του «Refinitiv» δείχνουν το πλοίο να βρίσκεται κοντά στις βουλγαρικές ακτές και να κατευθύνεται προς το ρουμανικό λιμάνι Σουλίνα.

Μετά τα προειδοποιητικά πυρά, ρωσικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο με τη βοήθεια ελικοπτέρου «Ka-29», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Μετά την επιθεώρηση, το «Sukru Okan» συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι του Ιζμαΐλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter (Χ) ότι το περιστατικό συνιστά «σαφή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά μη πολεμικού πλοίου τρίτης χώρας στα ύδατα άλλων χωρών. Η Ουκρανία θα αντλήσει τα συμπεράσματα και θα επιλέξει την προσήκουσα απάντηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις