Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μαύρος καπνός στο Βατικανό – Εν αναμονή της εκλογής του Πάπα

Μαύρος καπνός στο Βατικανό – Εν αναμονή της εκλογής του Πάπα

Ο μαύρος καπνός – ένδειξη ότι δεν εκλέχθηκε Πάπας – σήμανε το τέλος της πρώτης ημέρας του Κονκλάβιου. Οι πόρτες της Καπέλα Σιστίνα έκλεισαν στις 18.51 ώρα Έλλαδας και οι 115 καρδινάλιοι άρχισαν με απόλυτη μυστικότητα τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ο 68χρονος αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, Σον Πάτρικ Ο’ Μάλεϊ είναι ανάμεσα στα φαβορί και -όπως αποδείχθηκε- ο… εκλεκτός των δημοσιογράφων, καθώς την ώρα που ορκιζόταν, ακούστηκαν χειροκροτήματα από την αίθουσα Τύπου του Βατικανού.



Φυσικά οι εταιρίες στοιχημάτων έχουν πάρει… φωτιά, δίνοντας προβάδισμα στον αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, ενώ ακουλουθεί ο Βραζιλιάνος Οντίλο Πέδρο Σέρερ.

Η εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι την έναρξη του Κονκλάβιου

18.51 Οι πόρτες κλείνουν και αρχίζει το Κονκλάβιο

18.45 “Extra omnes” ακούγεται από τον αρχιεπίσκοπο που συντονίζει την τελετουργία, Γκίντο Μαρίνι, που σημαίνει στα λατινικά “όλοι έξω’

18.40 Ορκίζονται οι τελευταίοι δώδεκα καρδινάλιοι

18.00 Οι καρδινάλιοι είναι στη σειρά και ένας ένας ορκίζονται ότι θα κρατήσουν άκρα μυστικότητα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας

Σήμερα το πρωί, οι καρδινάλιοι παρακολούθησαν ειδική λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με αφορμή την εκλογή του νέου Ποντίφικα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Τομ Ρόσικα, μίλησε για τη σημερινή λειτουργία και ην ομιλία του καρδινάλιου, Άντζελο Σοντάνο, τονίζοντας ότι: “Υπήρξαν δυο στιγμές που με συγκίνησαν πολύ. Όταν ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο και υπήρξε ένα δυνατό χειροκρότημα. Και επίσης, βλέποντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που καλύτπουν το γεγονός και το σεβασμό με τον οποίο το αντιμετωπίζουν, όπως και η τηλεόραση”.

Δείτε το βίντεο

Μια ώρα πριν από την έναρξη του Κονκλάβιου, ο Αμερικανός καρδινάλιος είναι ο μοναδικός που συνεχίζει να… τουιτάρει.

Λίγο μετά τις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), οι Καρδινάλιοι διασχίζουν τους κήπους του Βατικανού, είτε περπατώντας είτε με πούλμαν, με προορισμό το Παλάτι των Αποστόλων.

Στη συνέχεια κάνουν πομπή μέσα από το παλάτι, από το παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου στην Καπέλα Σιστίνα, ψέλλνοντας τη Λιτανεία των Αγίων.

Στην Καπέλα Σιστίνα υπάρχουν ήδη κρεμασμένα τα ρούχα του Πάπα σε διαφορετικά μεγέθη, πριν την έναρξη του Κονκλάβιου. Υπάρχουν τρία μεγέθη για τα ρούχα – small, medium και large – και επτά μεγέθη παπουτσιών για τον νέο Πάπα.

O 72χρονος Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, από την Λομβαρδία είναι το πρώτο φαβορί για Πάπας και μάλιστα θεωρείται κοντινός άνθρωπος του Βενέδικτου.

Ανάμεσα στα φαβορί είναι και ο 64χρονος Καρδινάλιος Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν από την Γκάνα, ο οποίος είναι προσιτός στο ποίμνιο και έχει φιλικές σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί είναι οι καρδινάλιοι φαβορί για Πάπας

LIVE εικόνα από το Βατικανό: Αρχίζει το κονκλάβιο

Βατικανό: Οι τελετουργίες, τα μυστικά του κονκλάβιου και η απόλυτη απομόνωση των καρδιναλίων


Εκλογή Πάπα: Μέχρι την Πέμπτη θα φωνάξουν Habemus Papam!
.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε