Κόσμος

Μαζεύουν υπογραφές σε όλη την Τουρκία για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν εκστρατεία σε 55 επαρχίες της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά. Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ στις 2 Ιουλίου για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, σε εξέλιξη είναι μία εκστρατεία μη κυβερνητικών οργανώσεων που μαζεύουν υπογραφές πολιτών που ζητούν να πάψει -ύστερα από 86 χρόνια- να είναι μουσείο και να ανοίξει για την καθημερινή προσευχή των μουσουλμάνων. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περίπτερα έχουν στηθεί σε 55 επαρχίες της Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές. 

“Η Αγιά Σοφιά είναι το δώρο του Μωάμεθ του Πορθητή στους μουσουλμάνους. Το μόνο που θέλουμε είναι να ανοίξει για προσευχή και να μπορούν να προσεύχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο”, υποστηρίζει ο Χουσεΐν Οζτούρκ, υπεύθυνος ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη. 

Την ίδια ώρα, Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν άκρως προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ξεκάθαρα πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ στις 2 Ιουλίου.

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, σε συνέντευξη του στο Kanal 24, δήλωσε:  “Η Αγιά Σοφιά μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του”, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

“Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή λέμε “πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας”” δήλωσε και έκανε λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος.

“Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί”.

“Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα”, επισήμανε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

Click4more: Αποκάλυψη Τούρκου ιστορικού για Αγιά Σοφιά: Ετοιμάζουν ήδη το… τζαμί – “Επιστροφή στην εποχή του Μωάμεθ του Πορθητή”

“Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού”, υπογράμμισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Το παρασκήνιο της σύλληψης Μαδούρο σύμφωνα με την Washington Post: Το γνώριζε το Βατικανό, αρνήθηκε το καταφύγιο Πούτιν
Ο Μαδούρο δεν «έπιασε τα μηνύματα» Τραμπ να αυτοεξοριστεί από την Βενεζουέλα - Γιατί προτιμήθηκε για την επόμενη ημέρα η Ροντρίγκες που δεν είχε ιδέα για τον σχέδιο των ΗΠΑ
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα