Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Με κλάματα ανακοίνωσε το «πάγωμα» στις συντάξεις η υπ. Εργασίας της Ιταλίας (video)

Με κλάματα ανακοίνωσε το «πάγωμα» στις συντάξεις η υπ. Εργασίας της Ιταλίας (video)

Είναι κάτι που μάλλον δε θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα: υπουργός βάζει τα κλάματα γιατί αναγκάζεται να ανακοινώσει άδικες περικοπές από τους μη έχοντες…

Συνέβη στην Ιταλία και η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου. Η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μόντι, Έλσα Φορνέρο ανέλαβε το δύσκολο έργο να ανακοινώσει πως τον επόμενο χρόνο θα «παγώσουν» οι συντάξεις. Είναι ένα από τα μέτρα, ύψους 24 δισ., που αναγκάστηκε να πάρει η νέα ιταλική κυβέρνηση στην προσπάθεια να σώσει τη χώρα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Και ενώ, με τον πρωθυπουργό δίπλα της, η Φορνέρο ανακοίνωνε πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν κι άλλες θυσίες, ξέσπασε σε λυγμούς.

«Λυπάμαι. Οι άνθρωποι που εργάζονται δεν έχουν άλλα χρήματα να δώσουν. Ως αποτέλεσμα, το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται για τις γυναίκες στα 62 χρόνια και για τους άνδρες στα 65. Επίσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σας δίνουμε κάθε χρόνο αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού», τα λόγια της πριν ξέσπασε σε κλάματα.

Ο Μάριο Μόντι έσπευσε να… βοηθήσει. Πήρε το λόγο μέχρι η υπουργός του να ηρεμήσει για να συνεχιστεί η συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στο μεταξύ, την απόφασή του να παραιτηθεί της πρωθυπουργικής αποζημίωσης αλλά και του μισθού του ως υπουργός Οικονομικών! Να και κάτι άλλο που δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα…

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%, την απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ, την κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, την επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης.

Επιβάλλεται, εκ νέου, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του, ο φόρος ακινήτων, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.

«Δε θα θυσιάσω τους Ιταλούς για την Ευρώπη»
Τη δική του απάντηση στα όσα ακούγονται περί πιέσεων από Γαλλία και Γερμανία αλλά και για απαίτηση των Βρυξελλών για μεγαλύτερες θυσίες έδωσε ο Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει ποτέ από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες γιατί τους το ζητάει η Ευρώπη. «Δεν θα πω ποτέ στους Ιταλούς: κάντε κάτι επειδή μας το ζητεί η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα με ακούσετε ποτέ να κατηγορώ την Ευρώπη για αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει», πρόσθεσε.

Όταν τον ρώτησαν αν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, ο Μόντι μίλησε για «λανθασμένη άποψη».

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυπώνουν χρήμα; Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ρίχνει 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές για να σώσει Ιταλία και Ισπανία

Η τρόικα στην Ιταλία – Μνημόνιο και 400 δισ. (!) δάνειο για να μην καταρρεύσει

Μάριο Μόντι: “Εργαζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον”

Παγωμάρα στην Ιταλία – Υπερτριπλασιάστηκε το επιτόκιο δανεισμού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε