Κόσμος

Μεγάλος αστεροειδής και κομήτης μια… “ανάσα” από τη Γη [vid]

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας στις 19 Απριλίου. Την ίδια μέρα θα πλησιάσει τη Γη κι ένας κομήτης!

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια από αστρονόμους στις ΗΠΑ, θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (περίπου 4,6 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης). Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την κατεύθυνση του Ήλιου και προβλέπεται να είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία-δύο νύχτες.

Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος πρόσκρουσης, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA, παρόλα αυτά θεωρείται ασυνήθιστα κοντινό πέρασμα από τη Γη για έναν αστεροειδή του μεγέθους του.

Μικροί αστεροειδείς, διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων, περνούν αρκετά συχνά στην ίδια απόσταση από τη Γη ή και κοντινότερη. Όμως η τροχιά του «2014 JO25» θα τον φέρει πλησιέστερα στον πλανήτη μας από κάθε άλλο μεσαίο ή μεγάλο αστεροειδή, από τότε που ο αστεροειδής «Τουτάτης», διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων, πέρασε από τη Γη περίπου στην ίδια απόσταση το Σεπτέμβριο του 2004.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η επόμενη φορά που ένας αστεροειδής ανάλογου μεγέθους θα πλησιάσει τόσο τον πλανήτη μας, θα είναι το 2027, όταν ο -διαμέτρου 800 μέτρων- αστεροειδής «1999 ΑΝ10» θα περάσει σχεδόν ξυστά, σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχει η Σελήνη από τη Γη.

Η προσέγγιση του «2014 JO25» αναμένεται με ενδιαφέρον από τους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τον μελετήσουν με τα τηλεσκόπιά τους. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν είχε πλησιάσει ποτέ τόσο τη Γη τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα 400 χρόνια, ενώ δεν αναμένεται να την ξαναπλησιάσει τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 500 χρόνια.

Επίσης, συμπωματικά, την ίδια μέρα στις 19 Απριλίου, ο κομήτης PanSTARRS (γνωστός και ως C/2015 ER61) θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, στην ασφαλή απόσταση των 175 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είχε ανακαλυφθεί το 2015 από τηλεσκόπιο στη Χαβάη και καθώς πλησιάζει, έχει γίνει αρκετά φωτεινός, ώστε να είναι ήδη ορατός με μικρά τηλεσκόπια ή και με ισχυρά κιάλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στα άκρα Ισπανία και Ιταλία για την επαναφορά της Σένγκεν: Τελεσίγραφο από τη Μαδρίτη – «Δεν δεχόμαστε επιβολές», απαντά η Ρώμη
Η κυβέρνηση Μελόνι αρνείται να υποχωρήσει πριν από τις 15 Αυγούστου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και νέο μεταναστευτικό κύμα στη Θέουτα
Μετανάστες, Ισπανία, Θέουτα
Συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν με ρήτρα συλλογικής άμυνας: «Επίθεση σε έναν θα θεωρείται επίθεση σε όλους»
Η συμφωνία της Μέκκας προβλέπει ρήτρα συλλογικής άμυνας, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία – Στο βάθος η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή
Αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
27
Ισπανία: Εξαρθρώθηκε δίκτυο που διακινούσε ναρκωτικά και μετανάστες στη Μεσόγειο – 78 συλλήψεις και κέρδη άνω των 24 εκατ. ευρώ
Οι διακινητές μετέφεραν συνθετικά ναρκωτικά με ταχύπλοα στην Αλγερία και στην επιστροφή επιβίβαζαν δεκάδες μετανάστες - Είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 64 δρομολόγια
Μετανάστες, Ισπανία