Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μέγκαν Μαρκλ: Νέο σκάνδαλο με βρετανική ταμπλόιντ – Ντετέκτιβ σκάλισε το παρελθόν της με παράνομες μεθόδους

Φωτογραφία Αρχείου

Νέες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μέγκαν Μαρκλ και τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς όπως έγινε γνωστό η Sun είχε προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ για να σκαλίσει το παρελθόν της. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο ντετέκτιβ, με τέτοιον τρόπο που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δημοσιογραφικούς σκοπούς…

Η έκθεση 90 σελίδων για το παρελθόν της Μέγκαν Μαρκ συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2016, λίγο αφότου η εφημερίδα Sun έμαθε για τo δεσμό της με τον πρίγκιπα Χάρι. Πολλές από τις πληροφορίες που συμπεριλήφθηκαν ήταν απόρρητες, καθώς ήταν τηλεφωνικοί αριθμοί συγγενών, πληροφορίες για τον σύζυγό της, ακόμα και ο προσωπικός αριθμός κοινωνικής της ασφάλισης. 

Την ενδελεχή αυτή έρευνα έκανε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νταν Χανκς, ο οποίος ζει στο Λος Άντζελες, και τις πληροφορίες. όπως υποστηρίζει, τις πήρε από μια βάση δεδομένων που δεν μπορούσε νομίμως να χρησιμοποιηθεί για δημοσιογραφικούς σκοπούς. Προφανώς, οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νόμιμα, ωστόσο ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ισχυρίζεται ότι άντλησε το υλικό του από μια βάση δεδομένων η οποία ήταν παράνομο να χρησιμοποιηθεί για δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Μιλώντας στους New York Times, ο Αμερικανός ντετέκτιβ υποστήριξε πως η Sun τον έβαλε να υπογράψει μία επιστολή που να δηλώνει ότι δε θα χρησιμοποιούσε παράνομες μεθόδους για να εντοπίσει ανθρώπους ή να ψάξει στο παρασκήνιο. «Μετά όμως οι δημοσιογράφοι μου τηλεφώνησαν και μου είπαν: “Αλλά εάν θέλετε να κάνετε τη δουλειά σας, συνεχίστε να το κάνετε με πονηρό τρόπο”», πρόσθεσε. 

Τι λέει η Sun

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα αρνείται αυτό τον ισχυρισμό και λέει πως είχε μια γραπτή συμφωνία με τον ιδιωτικό ερευνητή ότι δε θα παραβίαζε τον νόμο ενώ εργαζόταν για το πρακτορείο. Ο εκδότης της Sun υποστήριξε ότι η συνεργασία τους με τον Νταν Χανκς διεκόπη το 2017, αφότου μπήκε στη φυλακή όταν κρίθηκε ένοχος για εκβιασμό σε μια άσχετη υπόθεση.

Eκπρόσωπος του εκδότη της «Sun» δήλωσε:
«Το 2016, η Sun ζήτησε νόμιμα από τον κύριο Χανκς να ερευνήσει στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις για την Μέγκαν Μαρκλ και τους πιθανούς συγγενείς, χρησιμοποιώντας νομικές βάσεις δεδομένων. Πληρώθηκε με το ποσό των 2.055 δολαρίων.

Στον κύριο Χανκς δεν δόθηκε άδεια να κάνει τίποτα παράνομο ή να παραβιάσει νόμους περί απορρήτου, αντιθέτως του δόθηκε σαφής γραπτή δήλωση να ενεργήσει νόμιμα και υπέγραψε νομική δέσμευση ότι θα το έκανε.

Σε καμία περίπτωση η «Sun» δεν ζήτησε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης της Μέγκαν Μαρκλ, ούτε χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που παρείχε για οποιαδήποτε παράνομη πρακτική. Η Sun συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και κανονισμούς και διατηρεί αυστηρά πρωτόκολλα σε σχέση με τη λήψη πληροφοριών από τρίτους. Υπάρχει αυστηρή συμμόρφωση για την κάλυψη όλων των δημοσιευμάτων μας».

Η απάντηση των Μέγκαν – Χάρι 

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι σχολίασαν, μέσω του εκπροσώπου τους, την πρόσληψη του ιδιωτικού ντετέκτιβ από τη Sun. To ζευγάρι έκανε λόγο για «αρπακτικές πρακτικές» από τα βρετανικά ΜΜΕ.

«Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πιστεύουν ότι σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή προβληματισμού για τη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία γενικά, καθώς αυτή η υπόθεση με την έρευνα δείχνει ότι οι αρπακτικές πρακτικές του παρελθόντος εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά σε οικογένειες και σχέσεις. Είναι ευγνώμονες σε όσους εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερασπίζονται τις αξίες της δημοσιογραφίας, οι οποίες είναι απαραίτητες τώρα περισσότερο από ποτέ», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις