Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

“Μείνετε σε ευρωπαϊκή τροχιά” το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βόρεια Μακεδονία

“Μείνετε σε ευρωπαϊκή τροχιά” το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βόρεια Μακεδονία
photo Reuters

Στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός ΕΕ.

Ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι θα βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αλβανία και στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών, λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».

«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το «άνοιγμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια,ο Σασόλι θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο, Στέβο Πενταρόφσκι, ενώ θα συνομιλήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις