Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μεξικό: Άλλοι 296 θάνατοι, πλησιάζουν τις 40.000 οι νεκροί του κορονοϊού

Μεξικό: Άλλοι 296 θάνατοι, πλησιάζουν τις 40.000 οι νεκροί του κορονοϊού

Μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό είναι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 296 άνθρωποι, ενώ σε μια μέρα καταγράφηκαν 5.311 κρούσματα μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα το Μεξικό θρηνεί 39.184 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 344.224.

Ωστόσο, κατά άλλη κυβερνητική εκτίμηση, που προσθέτει στον αριθμό των νεκρών κι εκείνο των θανάτων που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 και εκκρεμεί να προσδιοριστούν οι αιτίες τους, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού πλέον έχει φτάσει στους 41.019.

Click4more Ολοταχώς για 4 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ – Άλλοι 514 θάνατοι σε μια μέρα

Το Μεξικό είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, που μετρούσε μέχρι χθες Κυριακή 79.488 νεκρούς.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απέτισε, την Κυριακή (20.07.2020) φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας. «Θέλουμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που χάσαμε στην πανδημία, να προσφέρουμε μια στοργική και αδελφική αγκαλιά στους δικούς τους, στους φίλους τους», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος σε βίντεο που ανέβασε στα social media.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εμφανίστηκε στο βίντεο πλάι στη σημαία του Μεξικού, πλαισιωμένος από δύο στρατιώτες, ο ένας από τους οποίους σάλπισε στρατιωτικό αγγελτήριο με τρομπέτα.

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αργότερα «απότιση φόρου τιμής με όλα τα πρωτόκολλα, με όλο το τελετουργικό, μια επίσημη απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτή τη φρικτή πανδημία».

Ο Λόπες Ομπραδόρ ανέγνωσε εξάλλου κατάλογο με δέκα δεσμεύσεις για την υγεία των Μεξικανών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του κινδύνου το Μεξικό να αντιμετωπίζει «ασθένειες που προκαλούν η πείνα και η φτώχεια».

Περίπου 96 εκατομμύρια Μεξικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 9 εκατομμύρια είναι διαβητικοί και πάνω από 15 εκατομμύρια υπερτασικοί, κατά επίσημα στοιχεία του 2018, κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής τους.

Οι συγκεκριμένες νόσοι αυξάνουν τον κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, κατά τα οποία το 55% εξ όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό είχαν αυτές τις υποκείμενες παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις