Σάββατο, 25 Μαΐ
28oC Αθήνα

Μεξικό: Ένοπλοι εισέβαλαν σε φυλακή και άνοιξαν πυρ – 14 νεκροί

Μεξικό: Ένοπλοι εισέβαλαν σε φυλακή και άνοιξαν πυρ – 14 νεκροί

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, όταν άγνωστοι εισέβαλαν πάνοπλοι στη φυλακή Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, και άνοιξαν πυρ. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δέκα φύλακες, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατάφεραν να αποδράσουν 24 κρατούμενοι.

Η εισαγγελία της πολιτείας Τσιουάουα στο Μεξικό διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η έφοδος έγινε το ξημέρωμα της Κυριακής, όταν ένοπλοι κατέφθασαν με οχήματα που διέθεταν θωράκιση κι άνοιξαν πυρ εναντίον των φρουρών.

Την ίδια στιγμή, οικογένειες εγκλείστων περίμεναν για να μπουν στο σωφρονιστικό κατάστημα προκειμένου να επισκεφθούν συγγενικά τους πρόσωπα την πρωτοχρονιά.

Κατά τα πρώτα στοιχεία, η έφοδος είχε σκοπό να διευκολύνει την απόδραση ομάδας φυλακισμένων.

Με τη βοήθεια του στρατού, η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις, πρόσθεσε η εισαγγελία, χωρίς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για δραπέτες ή δράστες της επίθεσης.

Στη συγκεκριμένη φυλακή του βόρειου Μεξικού κρατούνται μέλη των διαβόητων καρτέλ Σιναλόα και Χουάρες, που βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο της πόλης εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Οι «ματωμένες» φυλακές 

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, ορισμένοι φυλακισμένοι στασίασαν στη φυλακή, έβαλαν φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και συγκρούστηκαν με φύλακες.

Κατά τις πληροφορίες τους, οι πυροβολισμοί προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους της περιοχής όπου βρίσκεται η φυλακή, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να μην πλησιάσουν στην περιοχή.

Η εισαγγελία ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα περίπου πέντε ώρες μετά την επίθεση.

Στη συγκεκριμένη φυλακή του βόρειου Μεξικού κρατούνται μέλη των διαβόητων καρτέλ Σιναλόα και Χουάρες, που βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο της πόλης εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Η Σιουδάδ Χουάρες είναι κόμβος της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.

Η ίδια φυλακή έχει γίνει θέατρο συγκρούσεων μεταξύ εγκλείστων και ταραχών, μια από τις οποίες είχε είκοσι νεκρούς τον Μάρτιο του 2009. Ήταν από τις πιο πολύνεκρες στην ιστορία της χώρας.

Ενώ τον Αύγουστο του 2022, σύγκρουση μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών σε αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις κρατούμενοι.

Τον Φεβρουάριο του 2016, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Μεξικό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε χοροστατήσει σε θεία λειτουργία στην αυλή αυτής της φυλακής, με παρόντες 700 κρατούμενους και μέλη των οικογενειών τους. Τους είχε παροτρύνει να μη χάνουν τις ελπίδες τους και να συνεισφέρουν να σταματήσει η βία.

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, στη φυλακή αυτή, που έχει ονομαστική χωρητικότητα 3.135 θέσεων, κρατούνται πάνω από 3.700 άνθρωποι.

Αρμόδια για αυτή είναι η κυβέρνηση της πολιτείας Τσιουάουα.

Η ομοσπονδιακή φυλακή της Σιουδάδ Χουάρες, όπου κρατήθηκε ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ, το 2017, έκλεισε πριν από δύο χρόνια εξαιτίας της κακής λειτουργίας της.

Οι φυλακές του Μεξικού, ειδικά αυτές τις οποίες διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις των πολιτειών, αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα υπερπληθυσμού εγκλείστων και βίας, που επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, το Μεξικό έχει καταγράψει πάνω από 340.000 φόνους, που αποδίδονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στις συμμορίες, από την έναρξη του αμφιλεγόμενου «πολέμου κατά των ναρκωτικών», τον Δεκέμβριο του 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις