Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μεξικό: Φωνάζουν στον Τραμπ: “Όχι στο τείχος”

Μεξικό: Φωνάζουν στον Τραμπ: “Όχι στο τείχος”

Δίπλα στον φράχτη που χωρίζει την μεξικάνικη πόλη Τιχουάνα από την αμερικανική πόλη Σαν Ντιέγκο, ο Μεξικανός Οσβάλντο στέκεται από την μεξικανική πλευρά κρατώντας ένα χάρτινο ομοίωμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θέλουμε το τείχος σας!» φωνάζει μαζί με άλλους που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή καθώς στην αμερικανική πλευρά βρίσκεται ο Τραμπ προκειμένου να επιθεωρήσει τα κατασκευαστικά μοντέλα για την κατασκευή του απροσπέλαστου τείχους που θέλει να κατασκευάσει κατα μήκος των 3.200 χλμ, που αποτελούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Αρκετά τρέιλερ βρίσκονται παρατεταγμένα μπροστά στα μοντέλα αυτά, προκειμένου να είναι εμφανή στην μεξικανική πλευρά, λίγα μόλις μέτρα μακρυά, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος πλαισιωμένος από αμερικανούς συνοριοφύλακες και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, επιθεωρεί την περιοχή.

Αρχικά οι μεξικανοί ακτιβιστές ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας, ωστόσο η αστυνομία στο Μεξικό τους απηύθυνε έκκληση να μην το κάνουν για λόγους ασφαλείας. Ετσι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν τοποθετώντας πλακάτ και ένα ομοίωμα του αμερικανού προέδρου με κουστούμι, γραβάτα και το σήμα κατατεθέν, τα κίτρινα μαλλιά του, πάνω στον φράχτη που χωρίζει τις δύο πόλεις από τη δεκαετία του ’90.

«Στέλνει μήνυμα σε όλους μας, σε άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι θα κατασκευάσει αυτό το τεράστιο τείχος και οτι δεν θέλει να ξέρει τίποτα για εμάς τους Μεξικανούς μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες» λέει ο Χοσέ Μαρία Γκαρσίας, συντονιστής της συγκέντρωσης ο οποίος βοηθά τους μετανάστες στη βορειοδυτική συνοριακή περιοχή.

Ο Γκαρσία, ο οποίος διαχειρίζεται ένα κατάλυμα για τους Μεξικανούς που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά, πιστεύει οτι το τείχος δεν θα εμποδίσει τους μετανάστες να προσπαθήσουν να το περάσουν για να ξεφύγουν από την φτώχεια. Τουναντίον, θα τους αναγκάσει να βρουν πιο επικίνδυνες διαδρομές. Ανησυχεί επίσης για τις επιπτώσεις της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ η οποία χτύπησε κόκκινο στη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, όταν ο τότε Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι το τείχος ήταν απαραίτητο για να κρατήσει απέξω τους βιαστές, τους εγκληματίες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τραμπ στην Καλιφόρνια ως πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και στις δύο πλευρες των συνόρων, αν και ορισμένοι Αμερικανοί βγήκαν για να τον υποστηρίξουν. Ακόμη και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν έστειλε ανοιχτή επιστολή στο Τραμπ την παραμονή της επίσκεψή τους στο Σαν Ντιέγκο, στην οποία υπογράμμιζε οτι η πολιτεία του χτίζει γέφυρες και όχι τείχη.

« Η Καλιφόρνια, η πολιτεία των ΗΠΑ, όπου ζει ο μεγαλύτερο αριθμός Μεξικανών, ευημερεί για τον λόγο ακριβώς οτι υποδέχεται τους μετανάστες και τους πρωτοπόρους από όλον τον κόσμο» δήλωσε ο Μπράουν. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Χουάν Βάργκας έγινε ακόμα πιο δεικτικός λέγοντας σε μια συνάντηση στο Σαν Ντιέγκο « οτι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην περιοχή».

Μέχρι σήμερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει τα εκτιμώμενα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους, παρά τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα μπορούσε να πληρώσει το Μεξικό για την κατασκευή του. Επί του παρόντος το τείχος δεν αποτελεί τόσο ένα «εργαλείο» για την συνοριακή πολιτική, όσο ένα τουριστικό αξιοθέατο καθώς έχουν αρχίσει ήδη να διοργανώνονται οργανωμένες εκδρομές από περίεργους που σπεύδουν στην περιοχή. Ηδη δύο ταξιωτικά γραφεία στην Τιχουάνα έχουν συμπεριλάβει το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κατασκευαστικά μοντέλα του τείχους στους τουριστικούς τους προορισμούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις