Κόσμος

Μεξικό: Κάνει τόση ζέστη που οι μαϊμούδες πέφτουν νεκρές από τα δέντρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 83 μαϊμούδες, βρέθηκαν νεκρές στο Μεξικό, στην πολιτεία Ταμπάσκο της ακτής του Κόλπου, εξαιτίας των υψηλών θερμοκασιών.

Άλλες μαϊμούδες διασώθηκαν από κατοίκους του Μεξικό, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο που έδωσε μάχη για να τα σώσει.

«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», δήλωσε ο δρ. Sergio Valenzuela. «Ήταν άτονα σαν κουρέλια. Πρόκειται για θερμοπληξία».

Ενώ ο βίαιος καύσωνας στο Μεξικό έχει συνδεθεί με το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από το Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους howler, γράφει το Associated Press.

Στην πόλη Tecolutilla, Tabasco, οι νεκρές μαϊμούδες άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή (17.05.2024), όταν μια τοπική εθελοντική ομάδα πυροσβεστών και διασωστών εμφανίστηκε με πέντε από τα πλάσματα στο κρεβάτι του φορτηγού.

Οι συνήθως αρκετά εκφοβιστικές μαϊμούδες howler είναι μυώδεις και μπορεί να έχουν ύψος περίπου 60 εκατοστά, με ουρά πάλι τόσο μακριά. Είναι εξοπλισμένες με μεγάλα σαγόνια και ένα τρομακτικό σύνολο δοντιών και κυνόδοντων. Κυρίως, όμως, είναι γνωστές για τους βρυχηθμούς τους, που μοιάζουν με λιοντάρια, κάτι που ξεπερνά το μέγεθός τους.

mexico

«Οι εθελοντές μου ζήτησαν να εξετάσω κάποια από τα ζώα που είχαν στο φορτηγό τους», δήλωσε ο Valenzuela τη Δευτέρα. «Είπαν ότι δεν είχαν χρήματα και με ρώτησαν αν μπορούσα να το κάνω δωρεάν». Ο κτηνίατρος έβαλε πάγο στα κουτσά χεράκια και τα ποδαράκια τους και τα σύνδεσε με ενδοφλέβιες σταγόνες με ηλεκτρολύτες.

Μέχρι στιγμής, οι μαϊμούδες φαίνεται να αναρρώνουν. Κάποτε ήταν νωθρές και εύκολα διαχειρίσιμες, τώρα βρίσκονται σε κλουβιά στο γραφείο του Valenzuela. «Ανακάμπτουν. Είναι επιθετικές… δαγκώνουν ξανά», τόνισε, εξηγώντας πως αυτό είναι ένα υγιές σημάδι για τα συνήθως μυστικοπαθή πλάσματα.

mexicoΤα περισσότερα πάντως δεν είναι τόσο τυχερά. Ο βιολόγος άγριας ζωής Gilberto Pozo μέτρησε περίπου 83 από τα ζώα νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο έδαφος κάτω από δέντρα. Ο αφανισμός ξεκίνησε γύρω στις 5 Μαΐου και κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο.

MEXICO

«Έπεφταν από τα δέντρα σαν μήλα», δήλωσε ο Pozo. «Ήταν σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης και πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά». Ήδη εξασθενημένες, η Pozo λέει ότι οι πτώσεις από δεκάδες μέτρα ύψος προκαλούν πρόσθετη ζημιά που συχνά αποτελειώνει τις μαϊμούδες.

Ο Pozo αποδίδει τους θανάτους σε μια «συνέργεια» παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ζέστης, της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και της υλοτομίας που στερεί από τις μαϊμούδες το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη
Σοκ στις Φιλιππίνες: Νεκρή στα 30 της γνωστή τραγουδίστρια και μέλος του γκρουπ Sugarpop έπειτα από ατύχημα στο σπίτι της
Η Βανέσα Μπλάνκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φιλιππινέζικο talent show Popstar Kids, οι Sugarpop σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα του ριάλιτι και εμφανίζονταν τακτικά σε μουσικές σόου στις Φιλιππίνες
Η 30χρονη Vanesa Blanca
Συνελήφθη Ουκρανός που σχεδίαζε τη δολοφονία αξιωματούχου της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ο ύποπτος διέφυγε στην Πολωνία, όπου συνελήφθη στη Βαρσοβία και κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας με χρήση εκρηκτικών και κατοχή εκρηκτικών
Ουκρανία