Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεξικό: Κόντρα κυβέρνησης – Ανωτάτου δικαστηρίου για την εκλογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο Ομπραδόρ

Μεξικό: Κόντρα κυβέρνησης – Ανωτάτου δικαστηρίου για την εκλογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο Ομπραδόρ

Η κυβέρνηση του Μεξικού έκανε σαφές χθες, Κυριακή (26.03.2023) ότι θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ανεστάλη η εφαρμογή μέρους αμφιλεγόμενης εκλογικής μεταρρύθμισης που προώθησε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Διατάξεις της μεταρρύθμισης αυτής, πιο περιορισμένης εμβέλειας εκδοχής της αναθεώρησης του Συντάγματος που επιδίωκε αρχικά ο αρχηγός του κράτους, ανεστάλησαν με απόφαση του δικαστηρίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσφυγή του INE, του ανεξάρτητου Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, με σκοπό να ανατραπεί η μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε πως θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση και την επέκρινε έντονα. «Είναι ψέμα πως τίθενται σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και η οργάνωση των εκλογών (…) επομένως πρόκειται για αδικαιολόγητη και ανώφελη απόφαση», επιχειρηματολόγησε. Είναι «απαραίτητο» τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου να δρουν «εντός των ορίων των εξουσιών τους, χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι», πρόσθεσε. 

Στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε πως η υπόθεση αφορά «ενδεχόμενη παραβίαση των πολιτικών και εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανήκει στην κεντροαριστερά, έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με την INE στο παρελθόν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η μεξικανική Γερουσία ενέκρινε οριστικά που γενικά έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Σχέδιο Β».

Η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη μεταρρύθμιση, στην οποία βλέπει «επίθεση» εναντίον της δημοκρατίας, καθώς αποδυναμώνει την INE, ενώ δίνει περισσότερες εξουσίες στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου το MORENA του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ είναι ισχυρό.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί πως η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να μειώσει τα γραφειοκρατικά κόστη της διοργάνωσης εκλογικών διαδικασιών και να ενισχύσει τις δημοκρατικές αρχές. Στο παρελθόν, έχει κατηγορήσει το INE πως είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και ότι έχει συγκαλύψει υποθέσεις νοθείας και απάτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις