Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Μεξικό: Προφυλακίστηκαν τέσσερα μέλη του στρατού για τη δολοφονία πέντε ανθρώπων

Μεξικό: Προφυλακίστηκαν τέσσερα μέλη του στρατού για τη δολοφονία πέντε ανθρώπων

Προφυλακίστηκαν τέσσερα μέλη του στρατού του Μεξικού, που κατηγορούνται για την δολοφονία πέντε άοπλων νεαρών στη Νουέβο Λαρέδο στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τα τέσσερα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μεξικού άκουσαν να τους απαγγέλλονται κατηγορίες από τη δικαιοσύνη για τη δολοφονία πέντε άοπλων νεαρών στη Νουέβο Λαρέδο και προφυλακίστηκαν χθες Δευτέρα (10.4.2023), μήνες μετά το επεισόδιο, το οποίο επέτεινε τις αντεγκλήσεις στη χώρα για τη «στρατιωτικοποίηση» των υπηρεσιών επιβολής της τάξης και της κοινωνίας.

Τα τέσσερα μέλη του στρατού κατηγορούνται πως άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες εναντίον επτά νεαρών που κινούνταν με αυτοκίνητο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου στη Νουέβο Λαρέδο (περιοχή στα βορειοανατολικά του Μεξικού), στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Πέντε επιβαίνοντες στο όχημα σκοτώθηκαν, ένας έκτος τραυματίστηκε, ενώ ένας έβδομος βγήκε σώος.

Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία με πρόθεση» από τη γενική εισαγγελία του Μεξικού, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Προφυλακίστηκαν σε στρατιωτική βάση.

Οι στρατιώτες έκαναν περιπολία ρουτίνας όταν άκουσαν πυρά, προτού εντοπίσουν όχημα που κυκλοφορούσε χωρίς πινακίδες και με τα φώτα σβηστά, είχε αναφέρει στις αρχές Μαρτίου το υπουργείο Άμυνας. Όταν το προσέγγισαν οι στρατιωτικοί, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και συγκρούστηκε με σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν άκουσαν δυνατό κρότο.

Οι νέοι αυτοί – ο ένας είχε αμερικανική υπηκοότητα – «έπεσαν θύματα δυσανάλογης χρήσης βίας» και «παράνομης οπλοχρησίας», κατήγγειλε την 22η Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH, ανεξάρτητη δημόσια αρχή, χονδρικά ανάλογη του Συνηγόρου του Πολίτη).

Σκηνικό βίας στην πόλη

Η Νουέβο Λαρέδο μετατρέπεται συχνά σε θέατρο βίαιων ενεργειών από μέρους συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Την 7η Δεκεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωναν τον θάνατο επτά φερόμενων ως κακοποιών σε μάχη με στρατιωτικούς.

Η αντιπολίτευση και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλαν στα τέλη του 2022 τη «στρατιωτικοποίηση» του Μεξικού, την οποία βαθαίνει κατ’ αυτές ο πρόεδρος της εθνικιστικής αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η Εθνική Φρουρά, που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την ομοσπονδιακή αστυνομία, πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας. Ενώ νόμος που κυρώθηκε στα τέλη του 2022 παρέτεινε ως το 2028 τη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις