Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεξικό προς Τραμπ: Δεν θα πληρώσουμε κανένα τείχος

Μεξικό προς Τραμπ: Δεν θα πληρώσουμε κανένα τείχος

Λίγες μέρες πριν συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Ενρίκε Πένια Νιέτο “σφάζονται” δημοσίως, με αφορμή, τι άλλο, το τείχος που θέλει να χτίσει ο πρόεδρος στα σύνορα με το Μεξικό. «Δεν πρόκειται να πληρώσουμε κανένα τείχος» διεμήνυσε ο Μεξικανός πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Τραμπ, υλοποιώντας μια από τις κυριότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις, υπέγραψε το διάταγμα για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση. Θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και θα χρειαστεί… 16 χρόνια για να τελειώσει. Πολλά πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Σε διάγγελμα – απάντηση στον Τραμπ, ο Νιέτο, τόνισε πως θα υπερασπιστεί τους Μεξικανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ και εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου.

«Λυπάμαι και καταδικάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο εδώ και χρόνια αντί να μας ενώνει, μας διχάζει. Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», διεμήνυσε. Γιατί ο Τραμπ θέλει και τείχος και να το πληρώσουν οι Μεξικάνοι.

Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα». Κοινώς, η συνάντηση είναι στον αέρα.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον (και έφτασε στο Λευκό Οίκο σχεδόν την ώρα που ο Τραμπ υπέγραφε το επίμαχο προεδρικό διάταγμα) δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ότι «προς το παρόν η συνάντηση ισχύει», όμως πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα συναντήσει ή όχι τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι ζήτησε από τα 50 μεξικανικά προξενεία στις ΗΠΑ να μετατραπούν «σε πραγματικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών». «Οι κοινότητές μας δεν είναι μόνες. Η μεξικανική κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη νομική υποστήριξη η οποία θα τους διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε