Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μεξικό – Σεισμός: Απελπισία και θάνατος από τα 7,1 Ρίχτερ – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο σχολείο που κατέρρευσε

Σεισμός Μεξικό σχολείο

– Ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ βύθισε στο πένθος το Μεξικό
– 217 οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ανάμεσά τους πολλά παιδιά
– Επίκεντρο της τραγωδίας το δημοτικό σχολείο Enrique Rebsamen
– Γονείς και διασώστες αναζητούν απεγνωσμένα ζωή στα ερείπια
– Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 37 νεκροί, 32 μαθητές και πέντε δάσκαλοι
– Συγκλονιστικές εικόνες από τον πιο φονικό σεισμό στη χώρα μετά το 1985

Απελπισία, χάος, θάνατος. Το Μεξικό ζει μια ακόμη “μαύρη μέρα”. Ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τρίτης (19.09.2017) θέρισε ζωές. Επίκεντρο της νέας τραγωδίας το σχολείο Enrique Rebsamen.

Ήταν 13:14 το μεσημέρι της Τρίτης όταν η γη σείστηκε ξανά. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τραγική ειρωνεία: ο νέος σεισμός έγινε ενήμερα της επετείου του σεισμού των 8,1 Ρίχτερ, που σκότωσε 10.000 ανθρώπους και κατάστρεψε την πόλη του Μεξικού

Οι πληροφορίες για τον απολογισμό από τα 7,1 Ρίχτερ της Τρίτης, ακόμη συγκεχυμένες. Το τελευταίος επίσημος απολογισμός από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ήταν 217 νεκροί.

https://www.youtube.com/watch?v=UcnqlUD_ISA

Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 250 τουλάχιστον. Όμως όλοι φοβούνται και δεν το κρύβουν, πως οι νεκροί θα είναι περισσότεροι. Δεν αποκλείουν το τρομακτικό ενδεχόμενο να φτάσει τους 1.000.

Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Εργοστάσια γεμάτα εργάτες, σούπερ μάρκετ γεμάτα κόσμο. Και ένα σχολείο γεμάτο παιδιά. Ο Εγκέλαδος “χτύπησε” μεσημέρι. Χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο μετά τα 8,2 Ρίχτερ με τους 98 νεκρούς.

Το σχολείο Enrique Rebsamen

Το δημοτικό σχολείο Enrique Rebsamen στην Πόλη του Μεξικού γίνεται το επίκεντρο της τραγωδίας. Ένα σχολείο γεμάτο παιδιά και δασκάλους την ώρα του σεισμού. Το κτίριο καταπλάκωσε πολλούς. Και σκότωσε πολλούς.

https://www.youtube.com/watch?v=IuQjbVCQYgY

Ο τελευταίος απολογισμός, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 32 παιδιά και πέντε δάσκαλοι. Σύνολο 37 νεκροί. Και σε αυτή την περίπτωση, όλοι φοβούνται πως δεν θα είναι οι μοναδικοί. Πολλά παιδιά, σχεδόν 20, αγνοούνται ακόμα.

Απελπισία στα συντρίμμια

Η νύχτα έφερε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία, όχι μόνο στους διασώστες που με γυμνά χέρια, φτυάρια και ό,τι άλλο μπορούν, ψάχνουν επιζώντες. Κυρίως στους γονείς, που δεν ξέρουν την τύχη των παιδιών τους.

Απελπισμένοι γονείς και διασώστες αναζητούν στα ερείπια του σχολείου ίχνη ζωής. Δεκάδες μικρά παιδιά πιθανόν να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.

https://www.youtube.com/watch?v=uZ7qUcv5ScQ

Στο σημείο έσπευσε και ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Είπε ότι οι στρατιώτες ανέσυραν τις σορούς 22 μικρών μαθητών και δύο ενηλίκων, ενώ αγνοούνται 30 παιδιά και 12 ενήλικες. Από τότε, ο απολογισμός, δυστυχώς αυξήθηκε.

Σκηνές χάους και οδύνης διαδραματίστηκαν στο σχολείο καθώς εκσκαφείς μετακινούσαν συντρίμμια κάτω από το φως προβολέων. Οι γονείς προσπαθούσαν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν είναι νεκρά.

”Συνεχίζουν να ανασύρουν παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την κόρη μου”, λέει με δάκρυα στα μάτια η 32χρονη Αντριάνα Ντ’ Φάργκο. Τα μάτια της κόκκινα από το κλάμα καθώς περιμένει ένα νέο για την κορούλα της.

Τρεις επιζώντες βρέθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα. Ομάδες εθελοντών διασωστών -που είχαν σχηματισθεί μετά τον σεισμό του 1985- κατέβαιναν βαθιά μέσα στα συντρίμμια. Το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa μετέδωσε πως άλλα 15 πτώματα, τα περισσότερα παιδιών, έχουν ανασυρθεί, ενώ 11 παιδιά διασώθηκαν.

“Οι συγγενείς της Φατίμα Ναβάρο”, φώναξε ένας στρατιώτης στο σχολείο που βρίσκεται στη συνοικία Κοάπα, στα νότια της πόλης. “Η Φατίμα είναι ζωντανή!”.

Κατέρρευσε κι άλλο σχολείο

Ο Χόρχε Λόπες, ένας 49χρονος Ισπανός που ζει μόνιμα στην Πόλη του Μεξικού, αποκάλυψε στο AFP μια ακόμη συγκλονιστική ιστορία. Όταν σημειώθηκε ο σεισμός έτρεξε σε ένα άλλο σχολείο, στη συνοικία Ρόμα. Εκεί φοιτούν τα παιδιά του ηλικίας έξι και τριών. Όταν έφτασε, διαπίστωσε ότι έχει καταρρεύσει αλλά τα παιδιά του ήταν ζωντανά και έντρομα.

“Φτάσαμε στο σχολείο και όλοι έκλαιγαν, όλοι ήταν πανικόβλητοι και τα παιδιά κρατιούνταν από ένα σχοινί. Είναι ανεξέλεγκτο. Δεν μπορείς να προστατευθείς από τη φύση”, είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=dmm2ozd2zGM

Τους ψάχνουν από τα social media

Στο Twitter, συγγενείς των μαθητών ανέβαζαν εκκλήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους. Ανάμεσά τους και μια για τον 8χρονο Αλέξις Βάργκας Μαθίας, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο Enrique Rebsamen την ώρα του σεισμού.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, κάποιοι συγγενείς των μαθητών είπαν ότι έλαβαν ένα μήνυμα στο Whatsapp από δύο μαθήτριες που ήταν ζωντανές αλλά εγκλωβισμένες.

Εικόνες χάους

Ο σεισμός έκανε να καταρρεύσουν δεκάδες κτίρια και να σπάσουν σωλήνες αερίου με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σ’ όλη την πόλη και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Μεξικό. Συντρίμμια από κτίρια και διαφημιστικές πινακίδες που έπεσαν έχουν συνθλίψει πολλά αυτοκίνητα.

Σεισμός Μεξικό Μεξικό

Σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, ένας παρουσιαστής είχε τον χρόνο να πει «αυτό δεν είναι άσκηση» πριν εγκαταλείψει το στούντιο που σειόταν. Χιλιάδες άλλοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Μεξικό Μεξικό Μεξικό

Κατέρρευσαν τμήματα εκκλησιών της αποικιακής εποχής στην πολιτεία Πουέμπλα. Εκεί αμερικανικό γεωλογικό παρατηρητήριο USGS εντόπισε το επίκεντρο του σεισμού, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σε βάθος 51 χλμ.

“Ξύπνησε” το Ποποκατεπέτλ

Καθώς η γη σειόταν, το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ, το οποίο είναι ορατό από την πρωτεύουσα όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, είχε μια μικρή έκρηξη. Στις πλαγιές του, μια εκκλησία στο Ατζιτζιχουακάν κατέρρευσε στη διάρκεια της λειτουργίας. 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πουέμπλα Χοσέ Αντόνιο Γκάλι.

Κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, κοιμήθηκαν στους δρόμους ενώ οι αρχές και εθελοντές έστησαν κέντρα για τη διανομή τροφίμων και νερού.

Εθελοντές, στρατιώτες και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες και σκάβουν με σφυριά και αξίνες για να βρουν επιζώντες και πτώματα στα συντρίμμια πολυκατοικιών, σχολείων και ενός εργοστασίου.

Ο πιο φονικός σεισμός από το ‘85

Ο σεισμός της Τρίτης είναι ο πιο φονικός μετά από εκείνον της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985 από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Βρίσκεται πάνω στο σημείο που συναντώνται πέντε τεκτονικές πλάκες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμό στο Μεξικό

7 Σεπτεμβρίου 2017: Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών προκαλεί τον θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200 στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι Πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας επλήγησαν περισσότερο. Ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός εδώ και έναν αιώνα.

21 Ιανουαρίου 2003: Σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε στις δυτικές ακτές του Μεξικού, προκαλώντας τον θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 300 στις Πολιτείες Κολίμα, Μιτσοάκαν και Χαλίσκο.

30 Σεπτεμβρίου 1999: Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών που έγινε αισθητός στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Μεξικού.

15 Ιουνίου 1999: Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν 250 χιλιόμετρα νότια του Μεξικού, ταρακούνησε το κεντρικό τμήμα της χώρας και άφησε πίσω του 25 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες στην Πολιτεία Πουέμπλα.

9 Οκτωβρίου 1995: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 βαθμών έπληξε τις Πολιτείες Κολίμα και Χαλίσκο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων. Μόνο στην πόλη Μανσανίγιο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένα ξενοδοχείο.

19 Σεπτεμβρίου 1985: Ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών κατάστρεψε την πόλη του Μεξικού. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έως και 30.000 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Το επίκεντρο ήταν 350 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Μετά την τραγωδία αυτή οι μεξικανικές αρχές υιοθέτησαν αυστηρότερο οικοδομικό κανονισμό και ανέπτυξαν ένα σύστημα προειδοποίησης.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις