Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μεξικό: Συγκάλυψη γυναικοκτονίας καταγγέλλει η δήμαρχος – «Ο δολοφόνος έχει σχέσεις με την εισαγγελία»

Μεξικό: Συγκάλυψη γυναικοκτονίας καταγγέλλει η δήμαρχος – «Ο δολοφόνος έχει σχέσεις με την εισαγγελία»

Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη μέση του δρόμου στο Μεξικό με την εισαγγελία της Μορέλος, να σπεύδει να δηλώσει πως ο θάνατός της επήλθε από δηλητηρίαση αλκοόλ, χωρίς να λάβει υπόψη ότι ένας άνδρας εθεάθη να την βγάζει νεκρή από διαμέρισμα της πόλης. Πλέον η εισαγγελία κατηγορείται για συγκάλυψη γυναικοκτονίας

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, η δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μεξικού, κατηγόρησε τη Δευτέρα την πολιτειακή εισαγγελία της Μορέλος για απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας νέας, το πτώμα της οποίας βρέθηκε σε αυτοκινητόδρομο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας ότι ο θάνατος επήλθε εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ο επικεφαλής της γενικής εισαγγελίας της πολιτείας Μορέλος, ο Ουριέλ Κάρμονα, διαβεβαίωσε πως το πτώμα δεν έφερε σημάδια που να υποδεικνύουν πως υπέστη βία.

Όμως εισαγγελείς της πρωτεύουσας συμπέραναν αντιθέτως πως πέθανε επειδή υπέστη πολλαπλά χτυπήματα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Μορέλος για να σχολιάσει την υπόθεση.

Κατά τα ευρήματα της δεύτερης έρευνας, υπάρχει υλικό από κάμερες ασφαλείας που δείχνει άνδρα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως είναι φίλος της, να βγάζει την Αριάδνα Φερνάντα Λόπες, νεκρή, από διαμέρισμα στην Πόλη του Μεξικού. Η νέα εξαφανίστηκε την 30ή Οκτωβρίου.

Ποδηλάτες βρήκαν το πτώμα της σε αυτοκινητόδρομο στην κοντινή πολιτεία Μορέλος. Μεταφόρτωσαν φωτογραφίες της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με την ελπίδα πως θα την αναγνώριζε κάποιος.

«Σε αυτή την υπόθεση, είναι πασιφανές ότι η εισαγγελία στη Μορέλος αποπειράθηκε να αποκρύψει τη γυναικοκτονία», δήλωσε η δήμαρχος Σέινμπαουμ, η οποία διερωτήθηκε εάν αυτό οφείλεται στο ότι στελέχη της «έχουν σχέσεις με τον φερόμενο ως δολοφόνο».

«Ήταν καθήκον των εισαγγελέων της Μορέλος να διενεργήσουν έρευνα», επέμεινε η κυρία Σέινμπαουμ. «Αν δεν παρενέβαιναν εισαγγελείς της πρωτεύουσας, αυτή η γυναικοκτονία θα έμενε ατιμώρητη».

Σύμφωνα με τις αρχές, δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν. 

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ δεν αποκλείεται να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το 2024 την προεδρία του Μεξικού – χώρας όπου δολοφονούνται 10 γυναίκες κάθε ημέρα. Την Παρασκευή, οι εισαγγελικές αρχές στη Μορέλος ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν δολοφονημένες πέντε γυναίκες. Απέδωσαν τους φόνους τους σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Μορέλος κατέγραψε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη γυναικοκτονιών στο σύνολο των μεξικανικών πολιτειών από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η μεξικανική Γερουσία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της μάστιγας της βίας εναντίον των γυναικών. Το νομοσχέδιο ωστόσο μένει να εγκριθεί από τη Βουλή.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις