Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεξικό: Συνελήφθη πρώην υπουργός για διαφθορά

Μεξικό: Συνελήφθη πρώην υπουργός για διαφθορά

Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι στελέχη της συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Τζεντέλ Βιέιρα Λίμα καθώς υπάρχουν νέες κατηγορίες σε βάρος του, μετά την ανακάλυψη – στο πλαίσιο της έρευνας για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς – των αποτυπωμάτων του σε κούτες και τσάντες. Οι κούτες έκρυβαν ένα ποσό ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά.

Ο Βιέιρα Λίμα ανήκε ως τον Νοέμβριο στην κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ: ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κογκρέσο.

Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο, καθώς κατηγορείται για παρακώλυση της δικαιοσύνης επειδή φέρεται να είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον επιχειρηματία Λούσιου Φουνάρου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με πολιτικούς στον κύκλο του Τέμερ, να κλείσει μια συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Ο δικαστής που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης έκρινε ότι η κράτηση του πρώην υπουργού είναι απαραίτητη προκειμένου ο Λίμα να μην διαπράξει άλλα κακουργήματα.

Έκαναν ώρες για να μετρήσουν τα μετρητά

Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ώρες για να μετρήσουν τα χρήματα που ανακάλυψαν σε κούτες και τσάντες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα διαμέρισμα στο Σαλβαντόρ. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό που έχει κατασχεθεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας.

Όταν ο Λίμα παραιτήθηκε από τον κυβερνητικό του θώκο τον Νοέμβριο, ήταν ο πέμπτος υπουργός που εγκατέλειπε την κυβέρνηση επειδή τον βάρυναν υποψίες για διαφθορά. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τέμερ κατηγορήθηκε αργότερα από τον αρχιεισαγγελέα της Βραζιλίας για διαφθορά, αλλά κατάφερε να αποκρούσει τη δίωξη σε βάρος του χάρη σε μια ψηφοφορία στην κάτω Βουλή τον Αύγουστο.

Ο συνήγορος του Βιέιρα Λίμα κατήγγειλε ότι δεν του έχει δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα του δικαστηρίου που σχετίζονται με τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί, κάτι που όπως επισήμανε είναι παράνομο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις