Κόσμος

Μεξικό: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών το 2014 – Τι ζητούν από το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Μεξικού υπέβαλε στο Ισραήλ αίτημα έκδοσης του πρώην αξιωματούχου που είχε τεθεί επικεφαλής της αμφιλεγόμενης έρευνας σχετικά με την εξαφάνιση 43 φοιτητών πριν από επτά χρόνια. Ο Τομάς Σερόν, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών, βρίσκεται από το 2020 στο Ισραήλ, όπου κατέφυγε για να αποφύγει την έρευνα που διενεργείται για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση των εξαφανίσεων στην Αγιοτσινάπα. 

Οι αρχές και συγγενείς αγνοούμενων νεαρών κατηγορούν τον κ. Σερόν ότι «φύτεψε» στοιχεία για να υποστηρίξει την εκδοχή της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά το τι συνέβη στους 43 φοιτητές μετά την απαγωγή τους το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014.

Ο Τομάς Σερόν, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, έχει αρνηθεί στο παρελθόν την κατηγορία και υποστηρίζει πως έχει πολιτικά ελατήρια.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλεχάντρο Ενσίνας εξήγησε πως ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε τη συνδρομή του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. «Ο πρόεδρος απηύθυνε επιστολή (…) με την οποία ζητεί την υποστήριξη και τη συνεργασία (του Ισραήλ) για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης (του Τομάς Σερόν)», είπε ο κ. Ενσίνας, διευκρινίζοντας πως ο Ναφτάλι Μπένετ δεν την έχει λάβει ακόμη.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μεξικό για να σχολιάσει το αίτημα.

Οι δεκάδες φοιτητές, που επρόκειτο να γίνουν δάσκαλοι, εξαφανίστηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως τους απήγαγε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος με τη συνέργεια διεφθαρμένων αστυνομικών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως μέλη της συμμορίας δολοφόνησαν τους φοιτητές, επειδή θεώρησε πως ήταν στη δούλεψη αντίπαλου καρτέλ των ναρκωτικών, απανθράκωσε τα πτώματα και πέταξε την τέφρα σε ποτάμι.

Ως σήμερα έχουν αναγνωριστεί τα λείψανα μόλις των δύο από τους 43 αγνοούμενους.

Διεθνής επιτροπή ειδικών είχε υποδείξει πως η επίσημη εκδοχή είχε πολλά κενά, επιτείνοντας την οργή για το σκάνδαλο που αμαύρωσε την εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ είχε υποσχεθεί πως θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για να διαλευκανθεί η υπόθεση στην προεκλογική του εκστρατεία το 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί Αμερικανοί από επίθεση του ISIS στη Συρία - «Θα ανταποδώσουμε» απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ
«Αν στοχεύετε Αμερικανούς οπουδήποτε στον κόσμο, θα περάσετε το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σας κυνηγήσουν, θα σας βρουν και θα σας σκοτώσουν χωρίς έλεος» λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο η στιγμή που σκοτώνεται ο «αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ - Παραβίαση της εκεχειρίας καταγγέλλει η Χαμάς
Στο βίντεο, φαίνονται τρία οχήματα να κινούνται το ένα πίσω από το άλλο σε δρόμο της Γάζας και ξαφνικά το τελευταίο, ένα αυτοκίνητο, ανατινάσσεται από αεροπορικό χτύπημα του IDF
Παλαιστίνιοι περνούν με το αυτοκίνητό τους δίπλα από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
6
Συναγερμός στις φυλακές Κύπρου: Κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του – «Ανώτεροι» κατάδικοι φέρεται να τον χρησιμοποιούσαν ως «υπηρέτη»
Πηγές από το περιβάλλον των φυλακών, λένε ότι ο 23χρονος φέρεται να ήταν «σκλάβος» ισχυρότερων κρατουμένων, καθαρίζοντας κελιά και πλένοντας ρούχα υπό καθεστώς φόβου, πράγμα που ο νεαρός δεν άντεξε
Φυλακή