Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μεξικό: Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – 10.872 τα νέα κρούσματα

Μεξικό: Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – 10.872 τα νέα κρούσματα
Φωτογραφία Reuters

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε την Κυριακή (24/1) ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός διευκρίνισε ότι παρουσιάζει «ήπια» συμπτώματα της COVID-19, παρακολουθείται από γιατρούς και εξέφρασε αισιοδοξία.

«Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι μολύνθηκα» από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ μέσω του προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Έχω ήπια συμπτώματα» της COVID-19 και «υποβάλλομαι ήδη σε ιατρική θεραπεία», πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους, που συνέχιζε κανονικά σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του παρά την πανδημία, έκανε γνωστό ότι η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, η Όλγα Σάντσες, θα τον αντικαθιστά για όσο χρειαστεί στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στις 07:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πως συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία. «Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε.

Ο πρόεδρος συμμετείχε σε τρεις δημόσιες συγκεντρώσεις τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατη μια στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί (βόρεια).

Ο ΑΜΛΟ, όπως είναι γνωστός στο Μεξικό ο πρόεδρος, είναι καρδιοπαθής. Είχε νοσηλευτεί το 2013 σε ιδιωτικό νοσοκομεία. Είναι εξάλλου γνωστό πως έχει αρτηριακή υπέρταση.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν φόραγε ποτέ μάσκα όταν εμφανιζόταν δημόσια. Χρησιμοποιούσε πάντως μάσκα στις μετακινήσεις του, κυρίως στα αεροσκάφη.

Click4more: Ανελέητος ο κορονοϊός στις ΗΠΑ: Έσπασε το φράγμα των 25 εκατ. κρουσμάτων

Σχεδόν 11.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Κυριακή (24/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 530 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 10.872 κρούσματα κορονοϊού.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 149.614 νεκρούς επί συνόλου 1.763.219 μολύνσεων.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις