Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μεξικό: Χειροπέδες σε 300 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ!

Μεξικό

Η αστυνομία στο Μεξικό συνέλαβε ομάδα φερόμενων ως διακινητών ανθρώπων, που μετέφερε 175 μετανάστες με πολλά αυτοκίνητα, στην Πολιτεία Βερακρούς, ενώ νωρίτερα εντόπισε άλλους 99 μετανάστες.

Η ομάδα των διακινητών παραπέμφθηκε σε εισαγγελέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον στρατό του Μεξικό. Άλλη πηγή, προσκείμενη στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ανέφερε ότι οι μετανάστες «κατευθύνονταν προς τις ΗΠΑ». Άρχισε διαδικασία επαναπατρισμού τους, πρόσθεσε.

Χαμός στο Μεξικό!

Νωρίτερα χθες Σάββατο αστυνομικοί βρήκαν άλλους 99 μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής, κυρίως από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, στη γειτονική Πολιτεία Ταμπάσκο (νοτιοανατολικά), που εγκαταλειφθεί μέσα σε φορτηγό με εμπορεύματα.

«Ανάμεσά τους βρίσκονται 41 ανήλικοι» χωρίς άδειες εισόδου ή παραμονής στο Μεξικό, διευκρίνισε η γραμματεία δημόσιας ασφαλείας σε ανακοίνωσή της.

Από τον Οκτώβριο του 2018 οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των ροών παράτυπων μεταναστών στα σύνορά τους με το Μεξικό, κάτι που προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά εάν η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν ανέκοπτε τις ροές των μεταναστών, που εγκαταλείπουν στην πλειονότητά τους χώρες με μεγάλα προβλήματα ανέχειας και βίας στην κεντρική Αμερική, κυρίως τις χώρες του λεγόμενου βόρειου τριγώνου (Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα).

Δεχόμενη ασφυκτική πίεση, η μεξικανική κυβέρνηση ανέπτυξε πάνω από 21.000 στρατιώτες, 6.000 στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα και 15.000 στον βορρά, κατά μήκος των συνόρων έκτασης 3.200 χιλιομέτρων με τις ΗΠΑ.

Μετά την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια μεξικανικά σύνορα από τις αμερικανικές αρχές συνελήφθησαν 82.000 παράτυποι μετανάστες τον Ιούλιο, δηλαδή αριθμός μειωμένος κατά 21% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις