Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μελβούρνη: 32χρονος ναρκομανής με ψυχολογικά προβλήματα έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς [pics, vids]

Μελβούρνη πεζοί αυτοκίνητο

Μόνο στο άκουσμα πως αυτοκίνητο έπεσε, με μεγάλη ταχύτητα, πάνω σε πεζούς στη Μελβούρνη, όλος ο κόσμος πάγωσε. Σύμφωνα όμως με τις αυστραλιανές αρχές, τίποτα δεν δείχνει πως πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση.

Πολύ γρήγορα ξύπνησαν οι εφιαλτικές μήνες από την 20η Ιανουαρίου, όταν ο 27χρονος Ελληνοαυστραλός Δημήτρης Γκαργκατζούλας είχε πέσει με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος. Τότε, είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι. Σήμερα (21.12.2017) ο τρόμος επέστρεψε στη Μελβούρνη. Χωρίς νεκρούς. 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά. Ανάμεσά τους ένα παιδάκι, που νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Όλα έγιναν περίπου στις 16:30 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Αυστραλίας) σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Μελβούρνης. Ένα λευκό SUV μάρκας Suzuki, πέρασε με κόκκινο και με ταχύτητα σχεδόν 80 χιλιομέτρων έπεσε πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες που έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους στη Φλίντερς Στριτ.

Από τη  πρώτη στιγμή, η αστυνομία της Μελβούρνης “μίλησε” για σκόπιμη ενέργεια. Αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια. Και επιμένει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Φλίντερς, έναν μεγάλο δρόμο κατά μήκος του ποταμού Γιάρα, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο άνδρας που οδηγούσε το λευκό αυτοκίνητο, η ξέφρενη πορεία του οποίου σταμάτησε σε στάση τραμ, συνελήφθη αμέσως. Η στιγμή της σύλληψής του έχει καταγραφεί σε video.
Πρόκειται για έναν 32χρονο άνδρα. Είναι Αυστραλός, αφγανικής καταγωγής. Είναι άτομο γνωστό στις αρχές, χρήστης ναρκωτικών και με προβλήματα ψυχικής υγείας είπε ο Σέιν Πάτον, επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόριας.

“Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία απόδειξη που να παραπέμπει σε κάποια σχέση με την τρομοκρατία”, τόνισε ο Πάτον.

Τα ακριβή κίνητρα που τον οδήγησαν στο να πέσει πάνω στους πεζούς, παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης του δράστη

Λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, η αστυνομία συνέλαβε κι έναν δεύτερο άνδρα, 24 ετών. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, αυτός δεν σχετίζεται με την επίθεση. Οι φωτογραφίες από το σημείο έδειχναν τον συγκεκριμένο άνδρα, με γενειάδα και κοκκινωπό πουκάμισο, με τα χέρια δεμένα πίσω, να κάθεται στο έδαφος.

Φωτογραφία Reuters

Το χρονικό του τρόμου στη Μελβούρνη

Εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες βρίσκονταν στη Φλίντερ Στριτ, στις 16:30 (ώρα Αυστραλίας) το απόγευμα της Πέμπτης. Είχαν βγει για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Η συμβολή των οδών Φλιντερς και Ελίζαμπεθ είναι μια από τις πολυσύνχαστες διασταυρώσεις της Μελβούρνης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο οδηγός του λευκού Suzuki παραβίασε κόκκινο φανάρι και με ταχύτητα 80 έως 100 χιλιομέτρων έπεσε πάνω στο πλήθος. «Το μόνο που άκουγες ήταν ο ήχος του αυτοκινήτου και έβλεπες ανθρώπους να πετάγονται στον αέρα» είπε ένας άνδρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3AW ότι άκουσε κραυγές και είδε ανθρώπους «να πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Οι τραυματίες

Οι τραυματίες είναι 19. Ανάμεσά τους ένα αγοράκι 4 ετών, που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με τον Guardian οκτώ άνδρες ηλικίας 25, 40, 43, 45 και 83 ετών αλλά και τρεις οι ηλικίες των οποίων δεν είναι γνωστές. Τραυματίστηκαν επίσης οκτώ γυναίκες, ηλικίας 30, 35, 47 και 58 ετών, καθώς επίσης δυο 24χρονες και δυο που η ηλικία τους δεν είναι γνωστή.

Μεταξύ των τραυματιών είναι επίσης ο 32χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που νοσηλεύεται φρουρούμενος αλλά και η εκτός υπηρεσίας αστυνομικός που τον συνέλαβε. 15 από τους τραυματίες είναι σε σταθερή κατάσταση και τέσσερις σε κρίσιμη.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της πολιτείας της Βικτόριας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Δεν πάτησε φρένο

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Australian Broadcasting Corp ότι το όχημα κινούνταν με ταχύτητα 80-100 χλμ την ώρα. “Δεν φάνηκε να πατάει φρένο ή να κόβει ταχύτητα”, είπε ο Τζιμ Στούπας, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά του την ώρα εκείνη. “Το μόνο που άκουγες ήταν ‘μπανγκ, μπανγκ, μπανγκ’ “, είπε.

“Είδα πέντε με οκτώ ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και κόσμο να σπεύδει να τους βοηθήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, νομίζω, η αστυνομία έφθασε επί τόπου, επομένως ήταν πολύ, πολύ γρήγορη (η αντίδραση)”.

Οι μνήμες που ξύπνησαν…

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η Αυστραλία ζει ανάλογο τρόμο. Στις 20 Ιανουαρίου 2017, μόλις τρία τετράγωνα μακριά από τη Φλίντερς Στριτ, έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 27 είχαν τραυματιστεί τότε.

Ήταν στη Μπερκ Στριτ όταν ο 27χρονος Ελληνοαυστραλός Δημήτριος Γκαργκασούλας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στα δυο περιστατικά.

Η Μελβούρνη έχει εγκαταστήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολωνάκια στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις ενόπλων με αυτοκίνητα. Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχει εγκαταστήσει τσιμεντένια οδοφράγματα στους κεντρικούς πεζοδρόμους.

Οι αρχές πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει παρεμφερή μέτρα έπειτα από επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε “υψηλό” επίπεδο εθνικού συναγερμού από το 2015 επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς, ριζοσπαστικοποιημένους στο Ιράκ και στη Συρία.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της επιχείρησής τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η Αυστραλία εκτιμά ότι περισσότεροι από 100 πολίτες της μάχονται εκεί.

Τον Δεκέμβριο του 2014, δύο όμηροι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια 17ωρης κατάληψης από έναν ένοπλο “μοναχικό λύκο”, ο οποίος είχε εμπνευστεί από την τζιχαντιστική ιδεολογία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις