Κόσμος

Μενέντεζ για F-16: Συζητώ υπό όρους την πώλησή τους στην Τουρκία – Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση

«Συζητώ υπό όρους την πώληση των F-16 στην Τουρκία» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει στον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ. Ο ίδιος κάλεσε δε την κυβέρνηση Μπάιντεν να βρει τρόπο να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα θα τερματίσιε την επιθετικότητα. 

Συγκεκριμένα, ο Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα, αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Η δήλωση Μενέντεζ έχει φόντο τη συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Η Χαμάς ένιωσε το σπαθί στο λαιμό της και συμφώνησε στην εκεχειρία – Αν σταματούσα νωρίτερα θα πεθαίναμε μέσα σε πυρηνική σκόνη
Η εκεχειρία δεν δίνει την άδεια στη Χαμάς να μας απειλεί, υπάρχει και θα είναι πολύ το βαρύ τίμημα αν μας επιτεθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.