weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μέρκελ: Γιούχα λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές!

Μέρκελ: Γιούχα λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές!
Φωτογραφία: Reuters

Η… γιούχα για την Μέρκελ λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές ήρθε στο στο Μπίτερφελντ. Πρόκειται για παλιό ανατολικογερμανικό βιομηχανικό κέντρο και νυν στρατηγικής σημασίας πόλη για το εθνολαϊκιστικό κόμμα AfD.

Η ιστορία της πόλης στην οποία… δεινοπάθησε η Μέρκελ

Το Μπίτερφελντ είναι μια γερμανική πόλη με τη δική της ιστορία, μια ιστορία γεμάτη τραύματα. Καταστράφηκε κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την περίοδο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα υποβαθμισμένο κέντρο της χημικής βιομηχανίας, ενώ μετά την επανένωση άρχισε να μαστίζεται από την ανεργία.

Σήμερα μια βόλτα από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το κέντρο της πόλης δημιουργεί ένα αίσθημα κατάθλιψης και μιζέριας. Συνταξιούχοι και πρόσφυγες κάθονται στα παγκάκια της κεντρικής πλατείας. Λίγες αφίσες στους δρόμους με την Άγκελα Μέρκελ προαναγγέλλουν την προεκλογική επίσκεψη της καγκελαρίου εδώ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Το Μπίτερφελντ είναι ένα προπύργιο του εθνολαϊκιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).To μόνο αξιοθέατο της πόλης είναι η τεχνητή λίμνη Γκόιτσε, η οποία δημιουργήθηκε από μια τεράστια οπή που άφησε πίσω του ένα παλιό ορυχείο λιγνίτη. Εκεί υπάρχει σήμερα και μια μικρή μαρίνα, με κομψά διαμερίσματα και ωραία θέα. Στο σημείο αυτό επέλεξαν οι συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ να στήσουν τη σκηνή για την προεκλογική της ομιλία στην πόλη. Το CDU μάλιστα φρόντισε να υπάρχει για τους πολίτες άφθονη μπύρα και λουκάνικα.

Το AfD καλεί τους πολίτες σε συλλογική διαμαρτυρία στις γερμανικές εκλογές

Λίγα μέτρα από τον χώρο της προεκλογικής εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν από νωρίς μέλη του AfD. To ακροδεξιό γερμανικό κόμμα απέσπασε στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ ποσοστό που ξεπερνούσε το 20%. Μέρες πριν την προεκλογική εκδήλωση της Μέρκελ καλούσαν τους οπαδούς από τα social media να βγουν στους δρόμους. Μάλιστα στο twitter είχαν και το δικό τους hashtag #LautgegenMerkel (Δυνατά κατά της Μέρκελ). Μέρκελ Μέρκελ

Oι πιο φανατικοί είχαν προετοιμάσει ειδικά πλακάτ. Στο μπροστινό τους μέρος είχαν συνθήματα υποστήριξης για την επικεφαλής του AfD Φράουκε Πέτρι και στο πίσω μέρος μηνύματα διαμαρτυρίας κατά της Μέρκελ. Όμως πέρα από τους φανατικούς υποστηρικτές του AfD, και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών ήρθαν εδώ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Iίως αναφορικά με την προσφυγική πολιτική της. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έφτασαν εδώ με τα ποδήλατα είπε στη DW ότι το AfD είναι στην ουσία «το νέο CDU». Kι αυτό γιατί η καγκελάριος έστρεψε το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα προς τα αριστερά.

Έντονες αποδοκιμασίες, ύβρεις, δυσαρέκεια

Η καγκελάριος Μέρκελ βγήκε τελικά στην προεκλογική σκηνή μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου, Ράινερ Χάζελχοφ. Οι αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Η Άγγελα Μέρκελ ήδη από την αρχή της ομιλίας της θέλησε να σχολιάσει την κατάσταση. Είπε ότι τίποτα δεν θα την σταματήσει από το να μιλήσει, παρότι η πλειοψηφία δεν φαινόταν πρόθυμη να ακούσει. Πράγματι στο Μπίτερφελντ οι υποστηρικτές του CDU αποτελούν μειοψηφία. Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ διαμαρτυρίας απαρτιζόταν κυρίως από απρόσμενα πολλούς νέους. Γερμανικές εκλογές Γερμανικές εκλογές

Η κατάσταση ξέφυγε όταν η καγκελάριος αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφύγων. Το ότι η κυβέρνησή της ακολούθησε μια ανοιχτή πολιτική προς τους πρόσφυγες είναι κάτι που οι περισσότεροι πολίτες δεν αποδέχονται. Πάντως όσο περνούσε η ώρα και η ομιλία της Μέρκελ προχωρούσε, τόσο αυξάνονταν οι ύβρεις και η δυσαρέσκεια από την πλευρά του κόσμου. Ωστόσο κάποιες δασκάλες που βρέθηκαν εκεί, είπαν στη DW ότι συμφωνούν γενικά με όσα λέει η Άγκ. Μέρκελ. Ιδίως αναφορικά με τα εκπαιδευτικά ζητήματα και την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μία εξ αυτών χαρακτήρισε μάλιστα τις λεκτικές επιθέσεις κατά της καγκελαρίου στο Μπίτερφελντ «μόμπινγκ».

Από την πλευρά της πάντως η καγκελάριος δε δίστασε να δηλώσει ευθαρσώς: Δεν θα υπάρξει μετεκλογικά καμία συνεργασία με το AfD. Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την προεκλογική εκδήλωση στο Μπίτερφελντ είχε δηλώσει: «Στόχος του CDU είναι να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το AfD». Aυτό όμως δεν φαίνεται να το κατάφερε, τουλάχιστον στο Μπίτερφελντ.

Πηγή: Deutsche Welle

#TAGS MM