Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μέρκελ και Σαρκοζί “ρίχνουν” σήμερα τα ζάρια για την Ελλάδα

REUTERS
Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο των δύο ηγετών για την ελληνική κρίση χρέους. Ποια στάση θα τηρήσει ο Σαρκοζί και ποια η Μέρκελ.

Σε μία ακόμη προσπάθεια για να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους προχωρούν σε λίγες ώρες στο Βερολίνο η Γαλλία και η Γερμανία.
 
Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα να τρέχουν με χίλια, μέχρι στιγμής η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, απορρίπτοντας τους γερμανικούς όρους για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ανάλογη με το Παρίσι στάση τηρεί και η ΕΚΤ.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σαρκοζί «θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, αλλά οι συζητήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα».
 
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
 
Η Γαλλία διαφωνεί με οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία που απαιτεί και θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή ιδιωτών σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.
 
«Η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν διαφοροποιούμαστε από αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τους όρους που προτείνονται» είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.
 
Από την πλευρά του, το Βερολίνο ζητά τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Επίσης, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έχει προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 – 2014 με νέα ομόλογα 7ετούς διάρκειας. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας και πολύ πιθανώς στην ενεργοποίηση των CDS, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν ότι η χώρα είναι σε κατάσταση «τεχνικής» ή «επιλεκτικής» χρεοκοπίας.
 
Με τη γερμανική προσέγγιση διαφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, περιπλέκοντας και καθυστερώντας τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
 
Η κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, περιπλέκει και καθυστερεί τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
 
Ο κ. Τρισέ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης […]. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, [σ.σ. δεν πρέπει να έχει] στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή για παράδειγμα μία ”επιλεκτική χρεοκοπία”».
 
Ο κ. Τρισέ απέρριψε και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τα ελληνικά ομόλογα (ύψους 48 δισ. ευρώ) που κατέχει η ίδια.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές».
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει χαρακτηρίσει «αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα».
 
«Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα», έχει δηλώσει ο κ. Γιούνκερ. Ο ίδιος έχει επισημάνει πως δεν είναι σε θέση να μιλήσει για το ακριβές ποσό της βοήθειας, αφού αυτό θα εξαρτηθεί και από το βαθμό εμπλοκής και τη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών, που διακρατούν ελληνικό χρέος, στο πακέτο διάσωσης.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε