Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μέρκελ: “Λύση Αυστραλίας” στο προσφυγικό για να… ξαναβγει!

Μέρκελ: “Λύση Αυστραλίας” στο προσφυγικό για να… ξαναβγει!

Υποψήφια για τέταρτη φορά για την καγκελαρία, η Μέρκελ φαίνεται πως δεν θέλει να χάσει μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες. Και για να πετύχει τον στόχο της φαίνεται πως έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό και συμφωνεί με την πρόταση για “λύση Αυστραλίας”.

Λίγες μέρες αφού το Spiegel αποφάσισε την πρόταση του Αυστριακού “αρχιτέκτονα” της πολιτικής Μέρκελ στο προσφυγικό να γίνει η Ελλάδα ό,τι και το νησί Ναούρου για την Αυστραλία, έρχεται στο φως μια ακόμη αποκάλυψη, αυτή τη φορά από τη Die Welt.

Το κόμμα της Μέρκελ, με τις ευλογίες της ίδιας, σκληραίνει τη στάση του στο προσφυγικό και ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Έσσεν της Ρηνανίας – Βεστφαλίας (εκεί όπου η Μέρκελ αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του), προτείνει σχέδιο για το προσφυγικό που προβλέπει την άμεση προώθηση των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Αφρική.

Επίσης γίνεται και λόγος για “ζώνες διέλευσης” στα σύνορα. “Τα γεγονότα του παρελθόντος έτους δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν” αναφερόταν ήδη στο αρχικό κείμενο του σχεδίου και “το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου”, κατά του οποίου καταφερόταν ακόμα την άνοιξη η Μέρκελ, αναγνωριζόταν ως “επιτυχία”.

Ένα εδάφιο, όμως, το οποίο αφορά στην μεταχείριση των προσφύγων οι οποίοι κινδυνεύουν να πνιγούν στη Μεσόγειο γίνεται αυστηρότερο: “Θα πρέπει να μην μεταφέρονται πλέον μετά την διάσωσή τους στην Ιταλία ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου”, είναι η τελική διατύπωση.

Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες προτείνουν επίσης τώρα να δημιουργηθούν “δυνατότητες επί τόπου υποδοχής τους”. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις βάρκες των παράνομων διακινητών και διασώζονται από τον πνιγμό θα μεταφέρονται πίσω στις αφρικανικές ακτές.

Σε αυτή τη διατύπωση ακριβώς η γερμανική εφημερίδα βλέπει ότι το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κινείται πλέον προς την λεγόμενη “λύση Αυστραλίας”, η οποία προτάθηκε πρόσφατα από τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και την οποία απέρριπτε μέχρι πρότινος η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνει η Die Welt.

Στο εν λόγω κατευθυντήριο σχέδιο τίθεται επίσης θέμα καθιέρωσης “ζωνών διέλευσης” στα σύνορα και στις οποίες ζώνες οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να αναμένουν την έκβαση της αίτησής τους.

Επίσης μια διατύπωση σχετική με τις απελάσεις διατυπώθηκε πιο αυστηρά κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή και έχει ως εξής σύμφωνα με την Welt: “Θέλουμε να παρεμποδίσουμε την μετανάστευση από την πίσω πόρτα δια της καταχρήσεως του δικαίου περί ασύλου. Γι’ αυτό θα πρέπει να ισχύσει ότι οι νομίμως απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους ή στις χώρες διελεύσεως”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε