Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ – Μακρόν στη Γερμανία: Τί θα πούνε για την Ελλάδα

Μέρκελ – Μακρόν στη Γερμανία:  Τί θα πούνε για την Ελλάδα
φωτογραφία Reuters

Βαριά η ατζέντα της συνάντησης των δύο ευρωπαίων ηγετών σε λίγες ώρες στον πύργο του Μέζεμπεργκ, κυβερνητική κατοικία βόρεια του Βερολίνου. Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, που θα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η μεταρρύθμιση της Ευρώπης για την μετά το Brexit εποχή, η πολιτική ένταση για τους μετανάστες και η περίοδος αβεβαιότητας στις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ τίθενται επί τάπητος στο ραντεβού Μέρκελ – Μακρόν έξω από το Βερολίνο. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο, 10 ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί των δύο κυβερνήσεων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ωστόσο κινδυνεύει να πάει στην άκρη, την στιγμή που η υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Ιταλία, στην πρώτη γραμμή της υποδοχής αιτούντων άσυλο εδώ και χρόνια, προκάλεσε νέα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, τον Ματέο Σαλβίνι, να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου Aquarius που μετέφερε 630 διασωθέντες ανοικτά της Λιβύης, πρόσφυγες και μετανάστες.

Επειτα από μία οδύσσεια μίας εβδομάδα στα νερά της Μεσογείου, οι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους έφθασαν τελικά στην Ισπανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφωνούν ως προς ένα σημείο: η διαχείριση των μεταναστών πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορά τους και η πίεση για μία στάση ο καθένας για τον εαυτού του αυξάνεται.

Η καγκελάριος, στην ηγεσία της χώρας της εδώ και 13 χρόνια, έχει επείγουσα ανάγκη για πρόοδο το αργότερο μέχρι την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 28 & 29 Ιουνίου.

Χθες, ο υπουργός της των Εσωτερικών και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, που εκπροσωπεί την δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού, τής έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων , μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσει εντολή για την “άμεση επαναπροώθηση” των αιτούντων άσυλο από τα γερμανικά σύνορα στις χώρες εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Λίγο ενδιαφέρουν τον Ζέεχοφερ οι συνέπειες, περιλαμβανομένης της αποπομπής του που θα έφερνε και την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού της πρώτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κανείς δεν περιμένει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων στο τέλος του Ιουνίου για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην χώρα εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ομως, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πιθανό να συμφωνήσουν για την σημαντική ενίσχυση της Frontex, για την δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Αφρική και στην εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου.

Η καγκελάριος λέει, επίσης, ότι θέλει να ανανεώσει τις διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Μέρκελ – Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ΝΑΤΟ, Τραμπ

Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το εμβληματικό μέτρο της σύστασης αυτόνομου προϋπολογισμού που θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων, μεγάλη φιλοδοξία του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση με το Βερολίνο. Το Παρίσι ελπίζει σε μία σημαντική συμφωνία ως προς το θέμα αυτό.

Η συμβιβαστική λύση που προωθείται ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις γαλλικές προσδοκίες για έναν κοινό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού η Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθεί παρά έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης περιορισμένο σε μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων.

Η καγκελάριος βρίσκεται ανάμεσα στην δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού, που μιλάει για πολυέξοδες χώρες της νότιας Ευρώπης, και την αριστερή πτέρυγα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που καλεί την Μέρκελ να υιοθετήσει τις γαλλικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Οι δύο χώρες είναι πιθανόν, επίσης, να συμφωνήσουν επί κοινής βάσης για την φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Τελευταίο θέμα της συνάντησης, η ενίσχυση της Ευρώπης της Αμυνας , την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να περικόψει την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής πρότασης για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επέμβασης, ένα είδος κοινού στρατηγείου κρίσης που θα περιλαμβάνει δέκα χώρες και θα οδηγήσει στην σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αρχίσει ήδη από τον Ιούνιο η υλοποίηση αυτού του στρατιωτικού σχεδίου δράσης.

Μέρκελ – Μακρόν – Γιούνκερ για την Ελλάδα

Στο περιθώριο των συνομιιών τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν  με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια χαλάρωσης της γερμανικής στάσης στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο, ενώ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις τελικές του θέσεις, δεν σκοπεύει να δώσει τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γιατί δεν το αντέχει πολιτικά η Μέρκελ.

Ο Γιούνκερ έχει ήδη δώσει εντολή τόσο στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να πιέσουν για εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, αλλά και να καταθέσουν στο Eurogroup της Πέμπτης ένα compliance report (έκθεση συμμόρφωσης) στο οποίο θα σημειώνεται:

α. Η αυξημένη εποπτεία να είναι μεν σφικτή αλλά δεν πρέπει να φαίνεται ως νέο πρόγραμμα.

β. Δεν πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος, αλλά μόνο όσα έχουν ήδη αποφασιστεί.

γ. Η επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων θα πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.

Τις τρεις αυτές θέσεις της Κομισιόν στηρίζει η Γαλλία αλλά και η πλειονότητα των χωρών-μελών του Eurogroup, κάτι όμως που δεν φαίνεται να πείθει τους Γερμανούς.

Εν τω μεταξύ, η πίεση του Βερολίνου για όλα σε μια απόφαση δυσκολεύει πολύ τη συνολική συμφωνία την Πέμπτη, ειδικά εάν η Ελλάδα δεν κλείσει όλες τις εκκρεμότητες.

Γι’ αυτό και η πίεση της Κομισιόν προς την Αθήνα να επισπεύσει, ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα και να βρουν πάτημα ορισμένες χώρες για να αναβάλουν τις αποφάσεις για τον Ιούλιο.

Οσο για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχει θέληση από πολλά κράτη να αποσαφηνιστούν, όμως ο σκληρός πυρήνας αρνείται. Εάν το ΔΝΤ υποχωρήσει σε όλα, τότε ίσως δεν θα έχουμε ούτε καν περιγραφή τους, που είναι η παρούσα συμβιβαστική λύση…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ & Euro2day.gr

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις