Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Με κόκκινα μάτια μετά τη Σύνοδο Κορυφής! [pics]

Μέρκελ: Με κόκκινα μάτια μετά τη Σύνοδο Κορυφής! [pics]
Φωτογραφία Reuters

Μια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε βράδυ Κυριακής, συνεχίστηκε με… διαλείμματα το πρωί της Δευτέρας και τελικά θα τελειώσει (;) την Τρίτη. Πόσο να αντέξει και η Άνγκελα Μέρκελ τις 20 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων; Από το ’15 είχε να το ζήσει.

Τα μάτια της «κομμένα» και κόκκινα από την αϋπνία. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήθελε και ίσως να μην μπορούσε να κρύψει την κούρασή της όταν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (01.07.2019) εμφανίστηκε για να κάνει δηλώσεις στα γερμανικά ΜΜΕ για τη μαραθώνια και χωρίς συμφωνία Σύνοδο Κορυφής.

Τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για την υγεία της Μέρκελ είναι πολλά. Λίγες ώρες αφού όλος ο πλανήτης την είδε να τρέμει για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ο καγκελάριος της Γερμανίας βρήκε το κουράγιο να ταξιδέψει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο της G20 και από εκεί για τις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το ποιοι θα διοριστούν στα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. ήταν εκτός από μαραθώνια και… μαρτύριο, με τους ηγέτες να μένουν άυπνοι μήπως και βρουν μια συμβιβαστική λύση. Αλλά δεν τα κατάφεραν και θα συνεδριάσουν ξανά.

Το τελευταίο μόνο… καλό είναι για τη Μέρκελ, που όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου θα πρέπει οι 28 να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ονόματα στις θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. «μετά από λίγο ύπνο».

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Πέρα από τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου, μια άλλη που τη δείχνει να βγαίνει από την αίθουσα των δηλώσεων… ξεφυσώντας μάλλον είναι χαρακτηριστική της κούρασης της Γερμανίας καγκελαρίου.

Επί της… Συνόδου Κορυφής

Η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα πως οι 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. θα μπορέσουν να βρουν έναν συμβιβασμό για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ποιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποιος ο εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και ποιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε η Μέρκελ, όμως δήλωσε πως ελπίζει ότι «με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Click4more: Έφυγε ο Τσίπρας, θα τον εκπροσωπήσει ο Σάντσεθ

«Συζητήσαμε εκτενώς, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε η Μέρκελ. Αναφερόμενη στο γιατί η Σύνοδος Κορυφής οδηγήθηκε στο ναυάγιο, είπε πως οι 28 ηγέτες ήθελαν να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Η ίδια δεν θα είναι ικανοποιημένη, πρόσθεσε, αν υπήρχε συμφωνία με την ελάχιστη πλειοψηφία, με τη συναίνεση δηλαδή των 21 από τους 28 ηγέτες.

Όσο για το τι μπορεί να αλλάξει έως το νέο ραντεβού των 28 και το τι μπορεί να αλλάξει; Η Μέρκελ ήταν σαφής: «Αν ξέραμε τι θα άλλαζε αύριο, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σήμερα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία για κανέναν από τους πιθανούς συνδυασμούς προσώπων που έπεσαν στο τραπέζι της Συνόδου και παραδέχτηκε ότι η αποτυχία να καταλήξει η Ε.Ε. σε συμφωνία μέχρι τώρα δημιουργεί κακές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

«Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική έχει να κάνει με το να προσπαθείς να πετύχεις ό,τι είναι δυνατό και αυτό χρειάζεται χρόνο κάποιες φορές», είπε.

Με πληροφορίες και από politico.eu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις