Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μέρκελ παραιτήσου πριν σε στείλουμε στην έρημο!” – Pegida – αστυνομία… συμμαχία

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ανήμερα της 26ης επετείου από τη επανένωση της Γερμανίας, η χώρα έζησε την πιο διχαστική μέρα των τελευταίων 20 χρόνων. «Πρωταγωνιστές» οι νεοναζί και τα μέλη του κινήματος Pegida κατά των μεταναστών, ένας αστυνομικός που τους… αποθέωσε και η Μέρκελ, την οποία απείλησαν πως θα… στείλουν στην έρημο να μετράει κόκκους άμμου!

«Κυρία Mέρκελ παραιτηθείτε με το κεφάλι ψηλά πριν σας στείλουμε δια παντός στην έρημο να μετράτε του κόκκους της άμμου» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν τα μέλη της Pegida, της κίνησης «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης», μιας ρατσιστικής και ξενοφοβικής κίνησης δηλαδή.

Η συγκέντρωση (η δεύτερη της ημέρας) έγινε μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης, της πόλης όπου «γεννήθηκε» το ξενοφοβικό κίνημα Pegida, μετά το τέλος των επίσημων εκδηλώσων για τον εορτασμό από την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και νεοναζί, σύμφωνα με το Spiegel. Την ίδια ώρα, στη γέφυρα του ποταμού Έλβα δημοκρατικοί πολίτες διαδήλωναν υπέρ μιας ανοικτής, ανεκτικής και πολυφωνικής Δρέσδης.

Κι αν οι απειλές κατά της Μέρκελ είχαν εκτοξευτεί και νωρίτερα, το περιστατικό που προκάλεσε (τουλάχιστον) αίσθηση και ποικίλα σχόλια ήταν η κίνηση ενός αστυνομικού να φωνάξει με το μεγάφωνό του το μήνυμα των ακραίων της Pegida γιατί το… δικό τους είχε χαλάσει!

«Σας ευχόμαστε μια επιτυχημένη μέρα» είπε από το μεγάφωνο ο αστυνομικός, ο οποίος εκφώνησε το μήνυμα από παράκληση των οπαδών της Pegida, γιατί το δικό τους είχε χαλάσει. Και οι χιλιάδες οπαδοί του Pegida τον ευχαρίστησαν ενθουσιασμένοι χορωδιακά: «Eνα-δύο-τρία ευχαριστούμε αστυνομία»!

Φωτογραφία Reuters

Η σχετική εκφώνηση γίνεται πάντα από τους ίδιους του οργανωτές της συγκέντρωσης, αλλά ο συγκεκριμένος αστυνομικός προσφέρθηκε “ευχαρίστως” να το κάνει, δίνοντας και τις ευχές του. Η αστυνομία της Δρέσδης διευκρίνισε ότι η εκφώνηση «δεν ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία μας και θα την εξετάσουμε». Ό,τι κι αν κάνει, το περιστατικό από μόνο του σημαίνει πολλά…

Το μίσος κατά των προσφύγων στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, τη γενέτειρα της κίνησης Pegida, είναι ολοφάνερο και εκδηλώνεται συχνά, οι δε διαθέσεις των πολιτών γίνονται ολοένα και πιο ακραίες, γράφει το Spiegel. Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι η φήμη της πόλης θα αργήσει πολύ να αποκατασταθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε