Τετάρτη, 8 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ποια ενότητα; Άγριο κράξιμο στη Μέρκελ ανήμερα της επετείου επανένωσης

Ποια ενότητα; Άγριο κράξιμο στη Μέρκελ ανήμερα της επετείου επανένωσης

Ήταν 3 Οκτωβρίου 1990, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους, όταν η Γερμανία γινόταν ξανά “ένα”. Ποιός να φανταζόταν πως 26 χρόνια μετά, η εκδήλωση για την επανένωση θα στιγματιζόταν από φωνές διχασμού και ακροδεξιών φρονημάτων…

Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Pegida («Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης») καθώς και υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συνεχώς κερδίζει… πόντους και θέσεις στα τοπικά κοινοβούλια, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Δρέσδης και «στόλισαν» τόσο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ.

Μέρκελ και Γκάουκ βρέθηκαν στη Δρέσδη για τους επίσημους εορτασμούς της 26ης επετείου από την επανένωση της Γερμανίας. Την ώρα που η Γερμανία μοιάζει πιο διχασμένη περισσότερο κι απ’ όσο ήταν ενώ ήταν διαιρεμένη. Με κραυγές “η Μέρκελ πρέπει να φύγει” και “προδότες του λαού” υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Μέρκελ δικτάτορας” ήταν ακόμη ένα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, που εκτός από συνθήματα, σφύριζαν και γιούχαραν τη Μέρκελ και τον Γκάουκ. Φώναζαν επίσης ότι οι πρόσφυγες είναι σαν πυρηνικές βόμβες…

Μεταξύ των διαδηλωτών και ο ιδρυτής αυτής της ξενοφοβικής-αντιισλαμικής κίνησης Λούτς Μπάχμαν. Τελικά επενέβη η αστυνομία και τους απομάκρυνε.

Ο επίσημος εορτασμός για την ένωση της Γερμανίας ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία η οποία τελέσθηκε στον περίφημο ναό της Παναγίας (Fruaenkirche) και θα συνεχιστούν στην εξίσου περίφημη όπερα Σέμπερ της Δρέσδης, όπου θα παραστούν 1000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε και ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ο οποίος και θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση Pegida “γεννήθηκε” στη Δρέσδη και έχει καθιερώσει διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα με το σύνθημα “Εμείς είμαστε ο λαός”, το ίδιο δηλαδή το οποίο φώναζαν στην ίδια πόλη, στις περίφημες διαδηλώσεις της Δευτέρας, στην πάλαι ποτέ Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε