Κόσμος

Μέρκελ προς Ερντογάν: Αν θέλεις βίζα, άλλαξε τον αντιτρομοκρατικό νόμο!

Το μήνυμα είναι σαφές: αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που της ζητούνται, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες δεν θα απελευθερωθεί. Δεν το στέλνει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ένας από τους πιο στενούς της συνεργάτες.

O προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Πέτερ Αλτμάιερ, προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απολαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στης Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό “είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις”, είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και “εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι’ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι όροι που εκκρεμούν”, είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. “Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα”, λέει.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις “έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της”.

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει “ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία”, επεσήμανε ο Αλτμάιερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν