Κόσμος

Μέρκελ προς Ερντογάν: Αν θέλεις βίζα, άλλαξε τον αντιτρομοκρατικό νόμο!

Το μήνυμα είναι σαφές: αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που της ζητούνται, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες δεν θα απελευθερωθεί. Δεν το στέλνει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ένας από τους πιο στενούς της συνεργάτες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Πέτερ Αλτμάιερ, προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απολαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στης Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό “είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις”, είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και “εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι’ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι όροι που εκκρεμούν”, είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. “Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα”, λέει.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις “έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της”.

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει “ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία”, επεσήμανε ο Αλτμάιερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ενεργειακός χειμώνας στην Ευρώπη – Τα υπερκέρδη, τα στρατηγικά αποθέματα και οι απειλές Τραμπ
Μειώσεις φόρων, οικονομική στήριξη των καταναλωτών, αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων και επιτάχυνση των ΑΠΕ βρίσκονται στο τραπέζι της Ευρώπης για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα
Φυσικό αέριο
Ο Τραμπ «τραπέζωσε» την αφρόκρεμα της παγκόσμιας τεχνολογίας από τον Έλον Μασκ μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Το παρών έδωσαν ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Ποτσάι, ο ιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο πρόεδρος της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο CEO της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τα κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας
Η Ρωσία απειλεί το ΝΑΤΟ με φόντο το Καλίνινγκραντ: «Θα το υπερασπιστούμε με όλο το οπλοστάσιό μας»
Το Καλίνινγκραντ αποτελεί ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, γεωγραφικά αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία - Βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ
Ρωσικός στρατός 16