Κόσμος

Μέρκελ σε Πούτιν: Απόσυρε τον στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η Ουκρανία κατηγορεί την Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατό κοντά στα ανατολικά της σύνορα, καθώς η βία έχει κλιμακωθεί κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα στρατεύματά της από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της είναι μόνο αμυντικές και οι δυνάμεις της θα παραμείνουν εκεί όσο η ίδια το θεωρεί σκόπιμο.

«Η καγκελάριος ζήτησε να μειωθεί αυτή η συσσώρευση δυνάμεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», τόνισε η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα μπορεί υπό ορισμένες περιστάσεις να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της στο Ντονμπάς, προειδοποιώντας ότι ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της Ουκρανίας ως χώρας.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν υπογραμμίζεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, που σκοπίμως πυροδοτούν την ένταση κατά μήκος της γραμμής επαφής».

Ντυμένος με στρατιωτική παραλλαγή, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα προσώπου κατά του κορονοϊού, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε σήμερα αεροπορικώς φτάνοντας στο Ντονμπάς για να επισκεφτεί θέσεις του ουκρανικού στρατού, συνομιλώντας με στρατιώτες, σε μια επίδειξης στήριξης, δηλώνοντας πως ο στρατός κάνει τα πάντα για να προστατεύει τη χώρα και να διατηρήσει την εκεχειρία στην ανατολική περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ντόναλντ Τραμπ, ζήτα συγγνώμη»: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Δανία διαδήλωσαν κατά του Αμερικανού προέδρου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως τα στρατεύματά του ΝΑΤΟ «παρέμεναν λίγο μακριά από τις γραμμές του μετώπου» κατά τη διάρκεια των 20 ετών της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν
Δανία
Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Σλοβακίας μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων του με τον Επστάιν
«Όχι επειδή έκανα κάτι παράνομο ή ανήθικο, αλλά για να μην επιβαρυνθεί πολιτικά για κάτι που δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του», ανέφερε ο Λάιτσακ για την παραίτησή του
Μίροσλαβ Λάιτσακ
Πάνω από 32 νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα που βάζει σε κίνδυνο την εκεχειρία
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι ενέργειές του έγιναν ως αντίποινα για ένα περιστατικό κατά το οποίο οκτώ Παλαιστίνιοι αντάρτες βγήκαν από μια σήραγγα στη Ράφα, στη νότια Γάζα
Λωρίδα της Γάζας