Κόσμος

Μερτς και Μακρόν συζήτησαν για τους τρόπους δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής

«Οι επαφές είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο - Ο ρόλος των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό παραμένει κρίσιμος» αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αδιαμφισβήτητα, οι ευρωατλαντικές σχέσεις περνούν κρίση λόγω της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική «ομπρέλα» προστασίας και αποτροπής στην Ευρώπη, με τον Φρίντριχ Μερτς και τον Εμανουέλ Μακρόν να συζητούν τις ευρωπαϊκές πυρηνικές ικανότητες ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχαν στόχο να εξεταστούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες μιας ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε σήμερα (16.02.2026) ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, διευκρινίζοντας πως δεν αποσκοπούν στην υποβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ.

«Ο στόχος των συνομιλιών είναι να εξερευνηθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής.. Οι συνομιλίες είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση της προστατευτικής ασπίδας των ΗΠΑ, αλλά μάλλον για τη συμπλήρωση και την ενίσχυσή της… Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πυρηνική αποτροπή του NATO. Αυτό ισχύει τώρα και θέλουμε να παραμείνει έτσι και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βαριά αποζημίωση 400 εκατ. δολαρίων στο TikTok για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων παιδιών
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του TikTok το 2024 κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι επέτρεπε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς χωρίς γονική συναίνεση
TikTok
Φονικό διπλό ρωσικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία – 16 νεκροί, δύο παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το δεύτερο ρωσικό drone έπληξε το εμπορικό κέντρο μισή ώρα μετά το πρώτο, καταγγέλλοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη απόπειρα να στοχοθετηθούν τα σωστικά συνεργεία
Πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κρίβι Ριχ
«Πέρασε» του Τραμπ – Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια να συνεχιστούν τα έργα της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το έργο είναι αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενοι τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του
Το «Marine One» του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο όπου γίνονται εργασίες για τη νέα αίθουσα χορού