Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μέσα” στην Αγιά Σοφιά: Οι πρώτες εικόνες από τις εργασίες για το τζαμί (pics)

Αγιά Σοφιά
Φωτογραφία: Twitter RTErdogan

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το “πράσινο φως” για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, το ιστορικό μνημείο έκλεισε για εργασίες.     

“Μην βιαστείτε να πάτε”, είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, μετά την ιστορική απόφαση. Σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά και επιθεώρησε τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 ιουλίου, στην οποία -όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα- θα παρευρεθούν περίπου 1000 με 1.500 προσκεκλημμένοι. 

Ο Ερντογάν πόζαρε καμαρωτός μέσα στην Αγιά Σοφιά και ανήρτησε φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Μάλιστα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο “σουλτάνος” έκανε… χαμό στα social media με την ανάρτηση του. 

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας και ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί. Όπως θα δείτε, έχει στηθεί μία μεγάλη σκαλωσιά στην Αγία Τράπεζα.    

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού.

Με άλλα λόγια, φώτα και προβολείς που άλλοτε αναδείκνυαν το μέγιστο του κάλλους θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ άλλα θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα στραφούν προς το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο θα καλυφθεί με χαλί που θα ξεπερνά τα 14χιλ τ.μ. Ουσιαστικά οι ειδικοί θεωρούν πως το μυστικό της επιτυχίας τους θα κρύβεται στον φωτισμό του χώρου, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα είναι με τεχνητό τρόπο να αφαιρέσουν μέρος από το ύψος του ναού, ώστε μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Click4more: Αγιά Σοφιά: Με… διάσημο μπακλαβά και προσκλήσεις η πρώτη προσευχή! Έτσι «κρύβουν» το χριστιανικό παρελθόν

Από την άλλη, με την χρήση black out υφασμάτων στοχεύουν να καλύψουν τα ψηφιδωτά εκείνα που βρίσκονται στον γυναικωνίτη του ναού και φαίνονται από όποιο σημείο κι αν σταθείς, ειδικά εκείνο που φέρει τον τίτλο “Δέηση” με την Παναγία και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο αριστερά και δεξιά από τον Ιησού Χριστό να τον εκλιπαρούν να συγχωρέσει τον κόσμο κατά την Δευτέρα Παρουσία. Αυτά που θα μείνουν ως έχουν θα είναι όλα εκείνα τα σημεία του ναού, όπου τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόσωπο, αλλά θεωρούνται διακοσμητικά μοτίβα της βυζαντινής περιόδου.

Ο Ερντογάν μπήκε στην Αγιά Σοφιά φορώντας μάσκα, και συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Φυσικά, φρόντισε να κάνει το… ανάλογο show, καθώς κόσμος τον περίμενε απ’ έξω και τον… αποθέωνε, με εκείνον να χαιρετά και να τους ευχαριστεί.

Εικόνα από το βίντεο του DHA
Εικόνα από το βίντεο του DHA

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις