Κόσμος

“Μέσα” στην Αγιά Σοφιά: Οι πρώτες εικόνες από τις εργασίες για το τζαμί (pics)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το “πράσινο φως” για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, το ιστορικό μνημείο έκλεισε για εργασίες.     

“Μην βιαστείτε να πάτε”, είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, μετά την ιστορική απόφαση. Σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά και επιθεώρησε τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 ιουλίου, στην οποία -όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα- θα παρευρεθούν περίπου 1000 με 1.500 προσκεκλημμένοι. 

Ο Ερντογάν πόζαρε καμαρωτός μέσα στην Αγιά Σοφιά και ανήρτησε φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Μάλιστα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο “σουλτάνος” έκανε… χαμό στα social media με την ανάρτηση του. 

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας και ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί. Όπως θα δείτε, έχει στηθεί μία μεγάλη σκαλωσιά στην Αγία Τράπεζα.    

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού.

Με άλλα λόγια, φώτα και προβολείς που άλλοτε αναδείκνυαν το μέγιστο του κάλλους θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ άλλα θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα στραφούν προς το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο θα καλυφθεί με χαλί που θα ξεπερνά τα 14χιλ τ.μ. Ουσιαστικά οι ειδικοί θεωρούν πως το μυστικό της επιτυχίας τους θα κρύβεται στον φωτισμό του χώρου, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα είναι με τεχνητό τρόπο να αφαιρέσουν μέρος από το ύψος του ναού, ώστε μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Click4more: Αγιά Σοφιά: Με… διάσημο μπακλαβά και προσκλήσεις η πρώτη προσευχή! Έτσι «κρύβουν» το χριστιανικό παρελθόν

Από την άλλη, με την χρήση black out υφασμάτων στοχεύουν να καλύψουν τα ψηφιδωτά εκείνα που βρίσκονται στον γυναικωνίτη του ναού και φαίνονται από όποιο σημείο κι αν σταθείς, ειδικά εκείνο που φέρει τον τίτλο “Δέηση” με την Παναγία και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο αριστερά και δεξιά από τον Ιησού Χριστό να τον εκλιπαρούν να συγχωρέσει τον κόσμο κατά την Δευτέρα Παρουσία. Αυτά που θα μείνουν ως έχουν θα είναι όλα εκείνα τα σημεία του ναού, όπου τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόσωπο, αλλά θεωρούνται διακοσμητικά μοτίβα της βυζαντινής περιόδου.

Ο Ερντογάν μπήκε στην Αγιά Σοφιά φορώντας μάσκα, και συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Φυσικά, φρόντισε να κάνει το… ανάλογο show, καθώς κόσμος τον περίμενε απ’ έξω και τον… αποθέωνε, με εκείνον να χαιρετά και να τους ευχαριστεί.

erdoganMaska
Εικόνα από το βίντεο του DHA
erntoganMaska
Εικόνα από το βίντεο του DHA

https://twitter.com/h_urfalioglu/status/1284824522999451648?s=20

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ