Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τη Χαμάς», λέει πρώην επικεφαλής των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας

Μέση Ανατολή: «Η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τη Χαμάς», λέει πρώην επικεφαλής των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, Αμί Αγιαλόν, τάσσεται υπέρ της επέμβασης των χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα, αλλά από την άλλη επιρρίπτει ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση για την τροπή των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή και λέει ότι δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τη Χαμάς.

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, υποναύαρχος Αμί Αγιαλόν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναλύοντας την κατάσταση μετά την επίθεση της Χαμάς, υποστηρίζει ότι «αυτή η επίθεση θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας» καθώς, όπως τονίζει, «είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους στη Μέση Ανατολή, που εκατοντάδες πολίτες σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους».

Ως προς την άποψη ότι τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι σαν ένας νέος πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η σελίδα του 2023 θα φαίνεται πολύ πιο σοβαρή.

«Θα μας πάρει χρόνια για να κατανοήσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που προκαλεί η φρίκη και ο φόβος που συνδέονται με αυτά τα γεγονότα» σημειώνει, υπογραμμίζοντας: «Δημιουργήσαμε ένα κράτος για να αμυνθούμε. Επενδύσαμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να διασφαλίσουμε ότι ο στρατός μας θα είναι ο ισχυρότερος και πιο αποτελεσματικός και όλα κατέρρευσαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι περισσότεροι δεν περιμένουν πλέον τίποτα από τους πολιτικούς μας ηγέτες. Περιμέναμε κάτι από τους στρατιωτικούς μας διοικητές, αλλά και αυτό απέτυχε»

«Απαράδεκτο ότι αφήσαμε να οπλιστεί η Χαμάς»

Επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς δεν εισάκουσε, όπως σημειώνει, την άποψη των διοικητών όλων των οργανώσεων ασφαλείας ότι η πολιτική που ακολουθεί σε αυτή την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν λάθος και ότι ήταν προφανές πως θα χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς οι οποίοι, όπως τονίζει, βλέπουν το μεγάλο διχασμό της χώρας γύρω από την κρίση που προκάλεσε η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

«Φυσικά, οι πολιτικοί δεν άκουσαν τίποτα, ειδικά όσον αφορά τις προειδοποιήσεις για τη Δυτική Όχθη», τονίζει και προσθέτει: «Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Φατάχ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι πλέον εταίροι, δίνοντας την εξουσία στη Χαμάς. Ανεχθήκαμε το απαράδεκτο, αφήνοντας τη Χαμάς να οπλιστεί στο κατώφλι μας από το 2006. Αφήσαμε το Κατάρ να της μεταφέρει κεφάλαια, κάτι που της επέτρεψε να οπλιστεί. Η Χαμάς είναι μια πολύ δομημένη οργάνωση, η Χαμάς είναι μια ιδεολογία, είναι ένα κοινωνικό κίνημα. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η τεράστια στρατιωτική ικανότητα στο κατώφλι μας. Αυτό απαιτεί μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση».

«Αρνούμεθα ακόμα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι λαός»

Θεωρεί αναπόφευκτη μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, υπογραμμίζοντας, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πέραν της καταστροφής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ (σ.σ. το ένοπλο τμήμα της Χαμάς). «Πρέπει να πούμε από την αρχή, ότι ο πόλεμος μας δεν είναι ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Ο πόλεμος μας είναι ενάντια στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς» τονίζει και προσθέτει: «Πριν επιτεθούμε θα πρέπει να πούμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα στην οποία θα μιλήσουμε με τους Παλαιστίνιους που αποδέχονται τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και που θέλουν να συζητήσουν μαζί μας την πραγματικότητα δύο κρατών. Αλλά πιστεύω ότι καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει να το κάνει αυτό σήμερα. Ωστόσο εάν δεν το κάνουμε θα δούμε αύξηση της βίας. Ακόμη και σήμερα, το Ισραήλ αρνείται να παραδεχτεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι λαός. Δεν θα τους αρκεί η οικονομική ανάπτυξη. Θέλουν ελευθερία, θέλουν να δουν το τέλος της κατοχής».

Τέλος, ως προς το αν η χερσαία επίθεση είναι παγίδα για το Ισραήλ, αναφέρει,  ότι «θα είναι πολύ δύσκολο», καθώς, όπως τονίζει,  για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να σκοτώσουν χιλιάδες Παλαιστίνιους, χωρίς ο ίδιος να έχει ιδέα πόσοι Ισραηλινοί στρατιώτες και πόσοι Ισραηλινοί πολίτες θα πεθάνουν. Γνωρίζει επίσης, ότι όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώσουν στη Γάζα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επέμβασης της Χεζμπολάχ στο βόρειο τμήμα της χώρας και ότι το επίπεδο του τρόμου στη Δυτική Όχθη θα αυξηθεί. «Τι θα συμβεί στους αραβικούς δρόμους στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο… Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες», σημειώνει.

Ωστόσο, τονίζει: «Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς πρέπει να εξαλειφθούν, γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και για να καταστραφεί η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη χερσαία επίθεση, γιατί δεν μπορούμε να σκοτώσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους με βομβαρδισμούς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις