Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Μια «γροθιά» το Ιράν κατά του Τραμπ – «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, θάνατος στις ΗΠΑ»

Μέση Ανατολή: Μια «γροθιά» το Ιράν κατά του Τραμπ – «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, θάνατος στις ΗΠΑ»

Εκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να καταδικάσουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους»

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως “Θάνατος στην Αμερική” και “Θάνατος στο Ισραήλ” και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν:

“Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους”, χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί ότι η Παλαιστίνη περιλαμβάνει όλους τους Ιερούς Τόπους, περιλαμβανομένου του εβραϊκού κράτους, το οποίο δεν αναγνωρίζει. Έχει επανειλημμένως ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ και υποστηρίζει αρκετές ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις που μάχονται κατά του Ισραήλ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Τραμπ είναι μια ένδειξη ανικανότητας και αποτυχίας χαρακτηρίζοντας δυνάστες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Τους ένωσε ο… Τραμπ

Η αντίθεση στην κίνηση του Τραμπ έχει ενώσει τις σκληροπυρηνικές φράξιες με τους πραγματιστές του Ιράν με τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να καλούν αμφότεροι τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την “Ημέρα Οργής” ανά τη χώρα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας “Θάνατος στον Διάβολο”.

Ο Ροχανί καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ χαρακτηρίζοντάς την “λανθασμένη, παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη”.

Ένας από τους ισχυρότερους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν, ο Άχμαντ Χαταμί, είπε στους πιστούς κατά τη σημερινή προσευχή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ότι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ενωθούν ενάντια στο Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

“Δεν θα αφήσουμε μόνους τους τούς Παλαιστίνιους”, φώναζαν οι πιστοί στη σημερινή προσευχή στην Τεχεράνη, μετέδωσε η τηλεόραση.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Μοχάμαντ Μπαγκερί χαρακτήρισε την απόφασή του Τραμπ “ανόητη” που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένταση στην ταραχώδη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις