Πέμπτη, 16 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Μπαράζ ρουκετών και συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Μέση Ανατολή: Μπαράζ ρουκετών και συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σφοδρές εχθροπραξίες σημειώνονται το απόγευμα της Δευτέρας (6.11.2023) μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας, με την παραστρατιωτική λιβανέζικη οργάνωση που υποστηρίζει τη Χαμάς να εξαπολύει μπαράζ ρουκετών και τις IDF να απαντούν με πυραύλους.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ σήμερα είναι τόσο σφοδρές, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν μπαράζ περίπου 20 ρουκετών, το οποίο έφτασε βαθύτερα στις ισραηλινές περιοχές για πρώτη φορά από τον μεταξύ τους πόλεμο το 2006 και αυτόν που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα συμπληρώνονται 31 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ έχει πάρει εξ αρχής το μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης και από το μεσημέρι έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις με μπαράζ ρουκετών.

Το Ισραήλ απαντάει με αντίστοιχους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα αεροσκάφη της Πολεμικής του Αεροπορίας ενώ το Iron Dome και τα υπόλοιπα ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα της χώρας αποκρούουν ρουκέτες στα βόρεια σύνορα. 

«Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τα βόρεια της χώρας από λιβανέζικο έδαφος και αναχαιτίστηκαν», ανακοίνωσαν οι IDF και συμπλήρωσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού κατά θέσεων της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για 16 ρουκέτες μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύθηκαν κατά της Χάιφα και του βορειοδυτικού Ισραήλ.

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί μόνο στη Γάζα – Νέο σοβαρό πλήγμα του Ισραήλ στη Χαμάς

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον τρομοκράτη Wail Asfa, τον διοικητή του τάγματος Deir al-Balah της Ταξιαρχίας Central Camps της Χαμάς, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή των τρομοκρατών στην αιματηρή εισβολή τις 7ης Οκτωβρίου.

Ενώ στον πόλεμο έχουν εμπλακεί πολλές φορές και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι, έρχεται – σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ – ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, ο Bisher Khasawneh, να δηλώσει ότι τυχόν προσπάθειες «εκτόπισης» των Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» και η χώρα του θα το θεωρούσε «κήρυξη πολέμου».

4 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ανακοίνωση του στρατού και της αστυνομίας του Ισραήλ αναφέρει ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 4 Παλαιστίνιους μαχητές οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισραήλ, ανήκαν σε έναν πυρήνα στην κατεχομένη Δυτική Όχθη που καθοδηγείτο από τη Χαμάς και βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις με πυροβολισμούς.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουλκάρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, ανακοίνωσε το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Τουλκάρεμ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν οπλισμένοι και βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο αναχαίτισαν Ισραηλινοί πράκτορες που είχαν εισχωρήσει στην περιοχή.

Οι τελευταίοι «άνοιξαν πυρ εναντίον τους μέσα σε δρόμο της βόρειας πλευράς της πόλης και οι τρεις άνδρες είναι νεκροί», δήλωσε ένας εξ αυτών. Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν «από ισραηλινά πυρά» στην περιοχή Χαλχούλ, κοντά στη Χεβρώνα στον νότο της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων στη Δυτική Όχθη από την αρχή, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Άνοιξε ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα και το πέρασμα της Ράφα για ξένους πολίτες

«Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενόψει της στρατιωτικής δραστηριότητας που σημειώνεται στην περιοχή, οι IDF άνοιξαν ξανά ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την προστασία τους», ανέφερε η νεότερη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Παράληλα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ξανάνοιξε σήμερα για την απομάκρυνση ξένων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού να ξανακλείσει.

Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα από τη δική της πλευρά τη διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

Κάλεσμα Μπορέλ για παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους

O Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ, ζήτησε σήμερα μια «παύση για ανθρωπιστικούς λόγους» στις μάχες στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.

«Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών – «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο», λέγοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις