Κόσμος

Μέση Ανατολή: Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ «δεν είναι έτοιμη» για επίθεση στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει ένδειξη ότι η η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ».

Αυτό δήλωσε σήμερα (2.11.2023) ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την ώρα που το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει περικυκλώσει τη Γάζα ενώ η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει ρεουκέτες. «Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι.

«Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε ο ίδιος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

kirby r

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
1
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1