Κόσμος

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως το Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως δεν έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έπειτα από μια αύξηση των επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία κατά αμερικανικών στόχων που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί κατ΄επανάληψη στο στόχαστρο πυραύλων και drones αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

“Δεν θεωρούμε απαραίτητα πως το Ιράν τούς έχει δώσει ρητή εντολή να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Πιεζόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο Ράιντερ πρόσθεσε: “Δεν έχουμε δει κάποια ρητή εντολή, για παράδειγμα, από τον ανώτατο ηγέτη, που να λέει: ‘Πηγαίνετε και κάντε αυτό'”.

Ο Ράιντερ είπε, ωστόσο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εντέλει πως η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις “λόγω του γεγονότος ότι υποστηρίζονται από το Ιράν”.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πως η στρατηγική του Ιράν για σε ό,τι αφορά υποστηριζόμενες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι να επιδιώξουν περιορισμένα πλήγματα στο Ισραήλ και σε αμερικανικούς στόχους, αλλά να αποφύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση που θα ενέπλεκε την Τεχεράνη.

Χθες, Κυριακή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και για το ενδεχόνενο το Ιράν να επιδιώξει να διευρύνει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το Σαββατοκύριακο, ο Όστιν έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στη Μέση Ανατολή ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατιωτών. Είπε πως το Πεντάγωνο θα στείλει ένα σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και επιπλέον πυραύλους Patriot στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει επίσης πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή στην προσπάθεια να αποτρέψουν το Ιράν και υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη οργανώσεις να διευρύνουν τη σύγκρουση. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων και περίπου 2.000 πεζοναυτών.

“Κανείς δεν θέλει να δει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, όμως δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας”, είπε ο Ράιντερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Πυρά» Τραμπ κατά Δημοκρατικών: «Απειλούν και εκβιάζουν Ρεπουμπλικανούς με μομφή, διατάζω την διερεύνηση της εγκληματικής πράξης, αμέσως!»
«Πρόκειται για εκβιασμό και πρέπει να λογοδοτήσουν, απειλούν τους δωρητές μας με φυλάκιση και πολλές άλλες μορφές τιμωρίας, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι Ρεπουμπλικάνοι» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε Halloween πάρτι που διοργάνωσε στο Mar-a-Lago της Φλόριντα στις 31 Οκτωβρίου 2026 10